Pressinformation från Svenska Skidspelen

Publik-present

Skidspelsarrangörerna gör Mördarbacken mer publikvänlig

En dryg vecka innan Svenska Skidspelen i Falun ger arrangörerna en trevlig present till publiken:

– Vi gör Mördarbacken smalare så att publiken kommer riktigt nära åkarna och får möjlighet att verkligen se och känna deras slit, säger banchefen Jan Westberg. Dessutom görs nya publiksatsningar på stadionområdet för bland annat rullstolsburna.

Mördarbacken är en av de stora attraktionerna i samband med världscuptävlingarna i Falun. I många år har det dock varit ett stort avstånd mellan åkarna och publiken. Men nu gör Falun en spännande förändring för att ytterligare lyfta attraktionskraften kring denna berömda skidbacke. Publikstängslet flyttas inåt banan vilket innebär att publiken kan stå på snöbädden och komma riktigt nära sina favoriter.

– Normalt har vi ju tävlingar i pursuit med både fri och klassisk stil uppför Mördarbacken i samma lopp. Men i år blir det bara en stil per lopp. Därför vi kan vi erbjuda publiken den här nyheten, säger Jan Westberg. Detta är också ett initiativ som uppskattas av tv-producenten Johan Bernhagen, som nyligen inspekteradebanorna i Falun tillsammans med Skidspelsarrangörerna:

– Det är en jätterolig idé som skapar en härlig intim stämning mellan publiken och åkarna. Nu gäller det för oss att hitta de rätta kameravinklarna. Men det ska inte vara något problem.

De nya förutsättningarna vid Mördarbacken innebär också att det blir lättare för publiken att ta sig till den andra stora publiknyheten i skogen, som ligger en dryg kilometer fågelvägen från stadionområdet.

– Vi kallar platsen för Dalahus-stugan Det här är en nygammal publikplats som i år fått en nytändning. Vi tror att kommer att bli en succé, säger Jan Westberg.

Detta är platsen där norrmän och förhoppningsvis flera svenskar kommer att campa i samband med världscupavslutningen. Dessutom kan publiken grilla och ha det socialt trevligt samtidigt som de ser åkarna överraskande många gånger inom ett litet område.

– Det lätt att bege sig dig. Vi skyltar från stadion via Mördarbacken, lovar Westberg.

Det är ingen tillfällighet att Skidspelsarrangörerna satsar mycket på att skapa bra publikplatser i skogen. Beräkningar visar att av totalt 27 000 åskådare som såg fjolårets Svenska Skidspel valde cirka 8 000 att följa tävlingarna från skogen. Men Anki Kjellberg, generalsekretare för Svenska Skidspelen, berättar att det kommer också att ske publiksatsningar på stadionområdet:

– Vi planerar att bygga en större läktare framför restaurangtältet jämfört med i fjol. Dessutom är vi extra glada över att vi i år kommer att kunna erbjuda bättre publikplatser för rullstolsburna. För oss känns det viktigt att även funktionshindrade ska få möjlighet att uppleva den här skidfesten.

 

Svenska Skidspelens banchef Jan Westberg och tv-producenten Johan Berghagen inspekterade nyligen Mördarbacken tillsammans och kom fram till att det går att bjuda publiken på en trevlig nyhet till årets världscupavslutning. Foto: Svenska Skidspelen.

 

Så här brukar det se ut i Mördarbacken när stämningen är som, hetast. Foto: Svenska Skidspelen.

Bild och text är för fri publicering

Anki Kjellberg, Generalsekretare Svenska Skidspelen svarar på frågor.

Telefon:  070-638 76 23

Kommentarer kan inte lämnas.