Finfina 26 000 på Skidspelen

skidspelen söndag 071 copy

Trots en turbulent start med hot om åkarbojkott blev det en fantastisk avslutning på Svenska Skidspelen 2013.

– Stämningen efter banan i skogen är verkligen härlig, säger en supernöjd världscupssegrare Petter Northug från Norge.

Skidspelen 2013 kommer att gå till historieböckerna som ett av de mest dramatiska, och samtidigt en av de största folkfesterna i modern tid.  Under de tre tävlingsdagarna vallfärdade publiken till Faluns blivande VM-arena.

Fredagens prolog sågs av 2 500 betalande. På lördagen med masstart fanns det över 13 000 åskådare på plats.  Söndagens jaktstartslopp som också var finalen på hela den internationella tävlingssäsongen följdes av 10 000 åskådare. Totalt cirka 26 000 åskådare och rejält större publik än ledningen för Skidspelen räknat med.

– Vi fick en tuff start på helgen, men när väl tävlingarna kom igång har det flutit på fantastiskt bra och publiken strömmade till, säger Skidspelens sportchef Anki Kjellberg. Vi ska heller inte glömma att vi genomförde tävlingarna på en byggarbetsplats, vilket ställde oss inför extra utmaningar. Här ser vi värdet av den fantastiska och kunniga funktionärsstab vi har kring skidtävlingarna på Lugnet.

Åkarna är också mer än nöjda med Falun, Svenska Skidspelen och Lugnet. Härligt skidväder, bra banor, samt en kunnig, sportslig och månghövdad skidpublik.

– Det är en upplevelse att tävla i Falun. Publiken hejar inte bara på oss svenskar och det är något man gillar som tävlande, intygar också Emil Jönsson som avslutade säsongen på ett bra sätt.

Finaldagen gick planenligt i Norges färger. Northug och Marit Björgen tog hem totalsegern i minitouren som började i Stockholm i onsdags.  I världscupens total hade Petter Northug inga problem att hålla undan för jagande Legkov och Cologna. I damtävlingen kom aldrig redan klara totalvinnaren Justyna Kowalzcyk, Polen, till start.

För de blivande VM-arrangörerna i Falun väntar nu en intensiv tid. Mycket energi kommer att läggas på de kommande VM-banorna tillsammans med aktiva och experter på konstruktion av skidbanor.

Åkarnas hot om startbojkott om säkerheten inte förbättrades var en väckarklocka för VM-arrangörerna, som tvingades att snabbt justera banan före första start i fredags. Men slutet gott, allting gott!

Resultat & totalställningar:

Damernas Jaktstart 10 km (F)
Damernas Final Tour
Damernas totala världscup

Herrarnas Jaktstart 15 km (F)
Herrarnas Final Tour
Herrarnas totala världscup

Kommentarer kan inte lämnas.