Kalasstart av Kalla

Sverige fick en kalasstart på finalhelgen i Falun. För första gången i vinter fick Charlotte Kalla kliva upp prispallen i världscupen, bara slagen av urstarka norskan Marit Björgen.

– Härligt. Det här har jag saknat hela säsongen, säger en sprudlande glad Kalla.

Prologen ”Queen of Mördarbacken” blev som väntat en dramatisk sekunduppgörelse i det härliga vintervädret. Björgens segermarginal på 2,5-kilometersslingan blev fyra sekunder. Marginalen till trean Kikkan Randall, USA, var sex sekunder. För Björgen var det här tredje raka segern i prologen i Falun. Hon  triumferade också 2011 och 2012.

Även för arrangörerna i Falun blev prologen en liten triumf efter ett stökigt dygn med hot om åkarbojkott. Efter påtryckningar från de aktiva byggdes banan om, och den nya lite snällare bansträckningen fick tummen upp.

– Med individuell start fungerade banan bra, säger också Charlotte Kalla.

Efter den avslutande skidspelshelgen kommer banbyggarna i Falun att jobba igenom alla bansträckningar med tanke på nästa års för-VM och VM 2015. Man kommer också att ha en bättre dialog med de aktiva i det fortsatta arbetet.

Även lördagens masstart i klassisk stil kommer att genomföras på justerade banor.

Resultat och ställning:

Resultat prologen
Ställning Final Tour
Ställning totala världscupen

Kommentarer kan inte lämnas.