Storpublik och norsk skidpropaganda

Storpublik på Lugnet

Storpublik, kalasväder och superspår. Lördagens masstarter på Lugnets VM-arena var härlig skidpropaganda. Och mest glänste Norge. Som vanligt.

Över 13 000 åskådare följde loppen på den nya banan som går i en trekilometersslinga, med massor av exklusiva publikplatser. Storpubliken innebär att minitouren i Falun efter två dagar i Falun lockat nästan 16 000 åskådare. Och då återstår söndagens jaktstartslopp, som har alla chanser att bli sevärda. Årets publiksiffra i Falun kommer att bli mycket fin. Är det VM-stämningen som redan börjat infinna sig?

I täten inför söndagen är det Norge och Norge. Petter Northug och Marit Björgen kan se fram mot en behaglig triumffärd i spåren kring Faluns blivande VM-arena. Northug har vunnit totalt i Falun två gånger tidigare, för Björgen kan det bli fjärde raka segern.

Lördagens masstarter avgjordes på en justerad slinga, där utförskörningen från Mördarbacken kortats av säkerhetsskäl. Till för-VM nästa vinter kommer en ny variant av bana att presenteras.

Storpubliken i det härliga vintervädret hoppades länge på Charlotte Kalla. Nu räckte loppet till femte plats, vilket betyder att Kalla går ut som fyra i jaktstarten. Norge tog alla tre pallplatser – Björgen, Johaug och Weng som spurtbesegrade Justyna Kowalczyk.

I herrloppet tog Norge två av tre pallplatser. Eldar Rönning spurtslog Maxim Vylegzjanin, Ryssland, och Martin Johnsrud Sundby. Bäst av svenskarna var Daniel Richardsson som femma.

I den totala världscupen säsongen 2012-2013 är Kowalczyk redan klar vinnare. Petter Northug har ett näst intill ointagligt försprång på Legkov och Cologna. Räkna med en ny norsk skidfest inför storpublik på söndag när årets Svenska Skidspelen sätter punkt för den internationella säsongen.

Resultat & ställningar
Damernas masstart 10 km (K)
Damernas ställning Final Tour
Damernas ställning totala världscupen

Herrarnas masstart 15 km (K)
Herrarnas ställning Final Tour
Herrarnas ställning totala världscupen

Kommentarer kan inte lämnas.