Skidspelens Julquiz

SS Falun 890312 Stafett Larry Poromaa Foto Leif Forslund Copyright Foto Dalmas Falun

– svara och vinn biljetter till vinterns skidfest

Svenska Skidspelen har ju en stark tradition i Falun. Tusentals åskådare har genom åren följt tävlingarna på plats.
Men vad vet du om Svenska Skidspelen?
Här kan du, under jul- och nyårshelgerna, testa dina kunskaper i Skidspelens julquiz. Sista dag för chansen att delta är 3 januari.
Du kan vinna skidspelsbiljetter till både dig och dina vänner.
Ett tips är att här på www.skidspelen.se finns några av svaren.


Foto:Leif Forslund (svartvit bild)

Snö har alltid varit en central fråga för Svenska Skidspelen. I dag finns snökanoner. Så var det inte förr. En klassisk upplaga av skidspelen arrangerades 1989 då åkarna åkte på en slinga som nästan bestod av lika mycket jord som snö. Vilken svensk vann herrarnas 30 km det året?Sida 1 av 14

Den första upplagan av Svenska Skidspelen arrangerades 1947. Men vilket år gick skidfesten första gången i Falun?Sida 2 av 14

Guldskidan är ett förtjänsttecken till funktionärer, journalister eller andra, som gjort något bra för Svenska Skidspelen. Många är riktigt stolta över att ha fått Guldskidan som är numrerad. Vem har nummer 1?Sida 3 av 14

Fyra gånger har skid-VM avgjorts i Falun (1954, 1974, 1993, 2015). Ytterligare en gång har ett av loppen under Svenska Skidspelen haft VM-status. Det var damernas 20 km eftersom det årets OS-arrangörer inte ville arrangera det loppet. Då delades det nämligen också ut VM-medaljer på OS. Vilket år gick det ”okända” VM-loppet i Falun?Sida 4 av 14

Ibland har det hänt att Skidspelen arrangerats på andra orter än Falun. Vissa gånger var det extra jobbigt, som 1992 då evenemanget också skulle fungera som för-VM, men fick flyttas från Falun på grund av snöbrist. En poäng är att det var samma period som OS skulle gått i Falun om omröstningen slutat annorlunda 1986. Var avgjordes detta för-VM 1992?Sida 5 av 14

Åren 1987 och 1988 vann Pierre Harvey Svenska Skidspelen. Nu är hans son Alex ett av de hetare namnen i världscupen. Vi får säkert se honom i Falun i januari. Vilket land kommer de ifrån?Sida 6 av 14

1975, året efter VM i Falun, bytte Svenska Skidspelen namn. Det var kanske ett försök att förnya sig. Det togs till och med fram en ny logotype. Men det blev så stora protester att namnförändringen bara skedde under ett år. Vad hette tävlingarna 1975?Sida 7 av 14

Även skidskytte har varit en gren i Svenska Skidspelen. Vilket år?Sida 8 av 14

Skidorientering ingick i skidspelsprogrammet 1987. Men var avgjordes den kylslagna tävlingen?Sida 9 av 14

Foto:Leif Forslund

Backhopparen Jan Boklöv är en profil i samband med Svenska Skidspelen. Under 1980-talet var det vanligt att programmet innehöll individuella tävlingar på lördagen plus backhoppning på toppnivå och sedan stafetter på söndagen. Det var i Falun som Jan Boklöv upptäckte V-stilen. Men vilket år vann han världscupen?Sida 10 av 14

Föreningen svenska skidspelen är en viktig motor för Svenska Skidspelen. De flesta funktionärerna kommer från dessa föreningar. Hur många föreningar ingår i dag (2016) i Föreningen Svenska Skidspelen?Sida 11 av 14

Jimmy Birklin är VD för Svenska Skidspelen. Han har en framgångsrik elitkarriär inom en annan idrott, där han för övrigt blev världsmästare. Vilken sport?Sida 12 av 14
Foto:Leif Forslund

Ryskan Galina Kulakova var den stora skidspelsprofilen på 1970-talet. Hon blev vinnare i Svenska Skidspelen 1973, -75, -77. Men hur många guld tog hon i samband med VM i Falun 1974?Sida 13 av 14

Fyll in dina kontaktuppgifter för att vara med i tävlingen.Sida 14 av 14

Kommentarer kan inte lämnas.