Guldskidan

Föreningen Svenska Skidspelen delar ut sitt förtjänsttecken Guldskidan som uppskattning för stöd till Föreningens verksamhet. Guldskidan delas ut till de personer som gjort förtjänstfulla insatser för Svenska Skidspelen. Varje sektionsansvarig lämnar in sitt förslag till FSS styrelse.

De som erhållit utmärkelsen kommer att bjudas in via information på hemsidan och kommer att erhålla en 3 dagars entrébiljett gratis. För att ta del av detta kontaktas kansliet i förväg.

Guldskidan utdelades första gången vid Svenska Skidspelens 30-års jubileum 1979.
Avsikten med skidan är att den i ett fåtal exemplar skall utdelas varje år till:

1. Funktionärer som genom mångåriga insatser gjort sig förtjänta av skidan.
2. Massmediarepresentanter, som under många år gästat Skidspelen.

 

2017 ÅRS MOTTAGARE AV GULDSKIDAN ÄR:

 

140. Anki Kjellberg, generalsekreterare/VD, Svenska Skidspelen.
141. Kjell Nyman, Stöd
142. Owe Lindqvist, Stadion
143. Ernst Lersveen, TV 2 , Norge
144. Stefan Ubbesen, Sveriges Radio, Dalarna

 

  1. Anki Kjellberg, Generalsekreterare/VD, Svenska Skidspelen

Anki Kjellberg är ett välkänt och populärt namn i skidkretsar, både inom Sverige och i den internationella miljön. Anki började att arbeta som funktionär i Attachesektionen  1985 fram till 1992 då hon flyttade till Norge, men även under Norgeåren fortsatte Anki att arbeta som attache, hon var också under en tid ansvarig för attachesektionen.  2001 var Anki tillbaka i Falun och började då i Mediesektionen där hon var ansvarig för Presscenter Grand och pressackrediteringar. Åren 2005 – 2006 började hon på Skidspelskansliet och 2007 kom erbjudandet att bli Generalsekreterare för Svenska Skidspelen. Under sina 10 år som huvudansvarig för Skidspelen har Anki gjort ett fantastiskt jobb, främst förbättrade hon verksamheten gentemot funktionärer, sponsorer, media och kontakten med FIS och Infront.

 

  1. Kjell Nyman, Stöd

Kjell Nyman tillhör en av de verkliga trotjänarna i Svenska Skidspelen. Han började redan under Skid VM 1974 att arbeta med ”Trafik och Parkering” och från 1994 har han varit ansvarig. Arbetet innebär att ta fram parkeringsplatser på Lugnet, Myran- och Åsboområdet och att se till att trafikflödet fungerar bra. En beredsskapsplan måste också finnas för att eventuellt rycka ut med plogning eller sandning om det behövs. Under tävlingarna tar Kjell fram en preliminär publiksiffra genom att räkna antalet bilar. Det brukar stämma ganska bra.

Kjell tillhör Grycksbo IF som ingår i Skidspelsföreningen.

 

 

 

 

  1. Owe Lindqvist, Stadion

Owe Lindqvist har varit funktionär sedan mitten av 80-talet. Under närmare 20 års tid stod han troget ute i skidspåret där han var teknikkontrollant. Viktor Östgård placerade Owe allra längst bort på tävlingsspåret för att han skulle få träning inför Vasaloppet. De senaste 10 åren har Owe tillhört Stadiongruppen som ansvarar för att bygga upp målområdet med mixed zon, fotoläktare, pressområden, staket, markeringar av spåren m.m. Men redan För- VM 1973 och VM- 1974 fanns Owe med, inte som funktionär, men han var med om att dra elektricitet till det då nybyggda domartornet vid hopparbackarna.

Owe tillhör Falu IK som ingår i Skidspelsföreningen.

 

 

  1. Ernst Lersveen, reporter, TV 2, Norge

Ernst Lersveen är en skicklig och tuff reporter som inte drar sig för att ställa obekväma frågor. Han har bl a varit starkt kritisk mot användandet av astmamedicin bland de norska längdåkarna. I en tidningsintervju har han sagt: ”Stikker du fram hodet, må du tåle at noen hakker litt på deg.”  Han började som tidningsreporter 1975, efter det kommentator för både fotboll och längdskidor på NRK TV. Från 1995 har han varit reporter för TV 2 Norge. Falun och Svenska Skidspelen har han besökt sedan 1989. Ernst Lersveen är en sann Skidspelsvän!

 

 

  1. Stefan Ubbesen, reporter, Sveriges radio, Dalarna

Stefan Ubbesens trevliga röst har vi hört i många år i radion. Han är en bra och kunnig intervjuare och  samtidigt ingjuter han ett lugn hos sina intervjuobjekt. Det är inte alltid så lätt att få en mikrofon framför sig. Stefan tycker om att arbeta ute på fältet bland människor. Han åker gärna ut och gör reportage, han kör ca 6000 mil varje år runt om i länet.  Sedan 1991 har Stefan arbetat på Sveriges Radio Dalarna. Det har blivit många intressanta reportage i samband med Skidspelen då Stefan har intervjuat olika personer. Det har varit allt från skidstjärnor, landshövdingar, åskådare, personer i ledande ställningar och inte minst, de alltid lika viktiga Skidspelsfunktionärerna.

 

 

 

Personer som erhållit Guldskidan fram till 2017