Barnens PRESSKONFERENS

Pressinformation från Svenska Skidspelen

Skidspelsarrangörerna gör Mördarbacken mer publikvänlig

En dryg vecka innan Svenska Skidspelen i Falun ger arrangörerna en trevlig present till publiken:

– Vi gör Mördarbacken smalare så att publiken kommer riktigt nära åkarna och får möjlighet att verkligen se och känna deras slit, säger banchefen Jan Westberg. Dessutom görs nya publiksatsningar på stadionområdet för bland annat rullstolsburna.

Mördarbacken är en av de stora attraktionerna i samband med världscuptävlingarna i Falun. I många år har det dock varit ett stort avstånd mellan åkarna och publiken. Men nu gör Falun en spännande förändring för att ytterligare lyfta attraktionskraften kring denna berömda skidbacke. Publikstängslet flyttas inåt banan vilket innebär att publiken kan stå på snöbädden och komma riktigt nära sina favoriter.

– Normalt har vi ju tävlingar i pursuit med både fri och klassisk stil uppför Mördarbacken i samma lopp. Men i år blir det bara en stil per lopp. Därför vi kan vi erbjuda publiken den här nyheten, säger Jan Westberg. Detta är också ett initiativ som uppskattas av tv-producenten Johan Bernhagen, som nyligen inspekteradebanorna i Falun tillsammans med Skidspelsarrangörerna:

– Det är en jätterolig idé som skapar en härlig intim stämning mellan publiken och åkarna. Nu gäller det för oss att hitta de rätta kameravinklarna. Men det ska inte vara något problem.

De nya förutsättningarna vid Mördarbacken innebär också att det blir lättare för publiken att ta sig till den andra stora publiknyheten i skogen, som ligger en dryg kilometer fågelvägen från stadionområdet.

– Vi kallar platsen för Dalahus-stugan Det här är en nygammal publikplats som i år fått en nytändning. Vi tror att kommer att bli en succé, säger Jan Westberg.

Detta är platsen där norrmän och förhoppningsvis flera svenskar kommer att campa i samband med världscupavslutningen. Dessutom kan publiken grilla och ha det socialt trevligt samtidigt som de ser åkarna överraskande många gånger inom ett litet område.

– Det lätt att bege sig dig. Vi skyltar från stadion via Mördarbacken, lovar Westberg.

Det är ingen tillfällighet att Skidspelsarrangörerna satsar mycket på att skapa bra publikplatser i skogen. Beräkningar visar att av totalt 27 000 åskådare som såg fjolårets Svenska Skidspel valde cirka 8 000 att följa tävlingarna från skogen. Men Anki Kjellberg, generalsekretare för Svenska Skidspelen, berättar att det kommer också att ske publiksatsningar på stadionområdet:

– Vi planerar att bygga en större läktare framför restaurangtältet jämfört med i fjol. Dessutom är vi extra glada över att vi i år kommer att kunna erbjuda bättre publikplatser för rullstolsburna. För oss känns det viktigt att även funktionshindrade ska få möjlighet att uppleva den här skidfesten.

 

Svenska Skidspelens banchef Jan Westberg och tv-producenten Johan Berghagen inspekterade nyligen Mördarbacken tillsammans och kom fram till att det går att bjuda publiken på en trevlig nyhet till årets världscupavslutning. Foto: Svenska Skidspelen.

 

Så här brukar det se ut i Mördarbacken när stämningen är som, hetast. Foto: Svenska Skidspelen.

Bild och text är för fri publicering

Anki Kjellberg, Generalsekretare Svenska Skidspelen svarar på frågor.

Telefon:  070-638 76 23

Svenska Skidspelen Organizational Committe (OC) – bring the spectators closer than ever to the action

The World Cup Final is less than a week away, and Svenska Skidspelen OC launches a pleasant improvement to all the thousands of spectators:

–We will reduce the space between the spectators and the skiers in Mördarbacken, which will create a more intimate feeling, says Head of Course, Jan Westberg. Furthermore, there are additional novelties regarding spectator areas, such as better places for disabled spectators and a campground along the tracks.

The landmark of Lugnet Ski Arena, and the great climb, Mördarbacken, serve as one of the main attractions during the competitions. For many years though, there has been a gap between skiers and the cheering crowd. But not this year, due to the effort of Svenska Skidspelen OC’s decisiveness to make this site even more spectator-friendly and easily reached.

The spectators will be able to enjoy their favorites at close range, as the position of the fence separating the crowd from the circuit is closer towards the tracks.

–Usually, we host races in pursuit, including both free and classic technique. Since each race will only be run in one technique, it gives us the opportunity to present this grand news to the spectators, says Head of Course, Jan Westberg.

The course adjustment is also a much appreciated initiative by the TV-executive, Johan Bernhagen, who recently looked over the tracks with Svenska Skidspelen OC:

–It is a great idea, which creates a lovely and warm atmosphere amongst the crowd and athletes. At this stage, it is up to us to find the best camera angles to capture the event, but I do not believe it will be a difficulty.

Another novelty for this year’s competitions is the campsite. Due to the modifications, it will be easier to reach the campsite area, located only some hundred metres from the Ski Arena.

– This place is experiencing a kind of revival as spectator spot, and we believe this will be a huge success, says Jan Westerberg.

The campsite is expected to catch the attention of many Norwegians, and with anticipation, some Swedes as well. Right next to the cabin of Dalahus-stugan, spectators will have the possibility to barbecue and along with the rest; be cheering on the skiers who will be passing this site numerous times.

–The site is very accessible, and path-signs will lead the way from the Ski Arena via Mördarbacken up to the campsite, ensures Jan Westberg.

Estimations from last year’s competitions show that out of the 27 000 overall spectators, were almost 8000 of them following the races from the
terrain. Therefore it is no coincidence that Svenska Skidspelen OC spends a lot of resources on easy and spectator-friendly areas out in the terrain and forest.  Secretary General, Anki Kjellberg, informs there will be more investments concerning spectator areas during the next years to come.

–We are planning to construct a bigger stand in front of the bistro tent. Furthermore we are delighted to present improved areas designated for spectators with disabilities. It is important that everyone at Lugnet Ski Arena gets the same opportunity to be a part of, and take pleasure in our event.

 

Head of Course, Jan Westberg and Johan Berghagen, TV-executive, recently
looked over Mördarbacken, and found the opportunity of offering the spectators
a pleasant spectator-improvement to this year’s World Cup Final. Photo: Svenska
Skidspelen.

 

High atmosphere in Mördarbacken during race. Photo: Svenska Skidspelen.

 

Photo and text free for publication.

Anki Kjellberg, Secretary General, Svenska Skidspelen.

Telephone: +46(0)70 638 76 23.

Arkiv