Barnens PRESSKONFERENS

Svenska Skidspelen i Falun håller greppet om skidpubliken

Helgens avslutade tävlingar i världscupen följdes av minst 25 000 åskådare.

Det var en nöjd och glad Anki Kjellberg, generalsekreterare i Skidspelen, som summerade tävlingarna på söndagseftermiddagen.

– ­ Faluns professionella och entusiastiska funktionärer har återigen svarat för en härlig insats, som stärker Faluns position som arrangör av toppevenemang.  Vi har fått mycket beröm från olika landslag för tävlingarna, och det känns mycket bra med tanke på kommande arrangemang och skid-VM 2015.

25 000 åskådare är snudd på en tangering av förra vinterns toppsiffra 27 000 åskådare. Fredagens inledande prolog i strålande vårväder följdes av 3 000 åskådare. Lördagens masstarter följdes av 12 000, och de avslutande jaktstartsloppen av 10 000 åskådare.

Lördagen och söndagen bjöd inte på något toppväder, vilket förmodligen fick en hel del att stanna hemma och följa tävlingarna på TV. Men en trogen åskådare i Lugnet-terrängen var H.M. Konungen Carl XVI Gustaf som intresserat följde tävlingarna.

Söndagens finallopp som också avslutade vinterns långa världscupsäsong blev en enda lång triumffärd för Dario Cologna, Schweiz, och Norges Marit Björgen. Skidsuveränerna var aldrig hotade utan kunde njuta fullt ut av det kungligt härliga publikstödet.

Söndagen blev även en betydligt roligare svenskdag efter lördagens gråmulna insats. Mest strålade Charlotte Kalla som fick till en riktig fullträff och tog tredjeplatsen i en rafflande spurt. Kalla slutade fyra totalt i vinterns världscup.

Marcus Hellner körde upp sig från 15:e till nionde. I totalen slutade han fyra. Svenskarna svarade för en snygg finalinsats.

Resultat:
Herrarnas Jaktstart 15 km
Totala världscupen Herrar 2012
Damer Jaktstart 10 km
Totala världscupen Damer 2012

 Once again the World Cup Finale was hosted by Svenska Skidspelen in Falun. And what better way to wrap up the season with thrilling races in top class. About 25 000 spectators have given the athletes tremendous support along the course, particularly in the tough climb of Mördarbacken, during three days of competitions.

Secretary General of Svenska Skidspelen, Anki Kjellberg, is very pleased with the event and the huge quantity of spectators visiting Lugnet Ski Arena.

– Professional and enthusiastic volunteers made this possible, and Svenska Skidspelen as an organization has yet again proved our ability to mobilize top class events.

– We have received excellent feedback regarding the races from several national teams, which feels satisfactory for the coming year’s events and World Championship 2015.

Official lists of results:
Handicap Men Start 15 km
World Cup Standing Men Overall
Handicap Ladies Start 10 km
World Cup Standing Ladies Overall

 

Arkiv