Barnens PRESSKONFERENS

Tobias Jönssons blir banchef i Falun

Tobias Jönsson, 38, blir ny banchef för världscupavslutningen i Falun 22–24 mars och det kommande världsmästerskapet 2015. Tobias kan skidåkning och hans bror är landslagsstjärnan Emil Jönsson.

– Jag kommer naturligtvis att ha en regelbunden dialog med Emil och Anna (Haag), men också med flera andra aktiva skidåkare från flera nationer. Det är viktigt om vi ska erbjuda banor av absolut toppklass, säger Tobias, som också kommer att få nytta av det här ideella uppdraget i sitt framtida yrkesliv.

Tobias, som kommer från Årsunda i Gästrikland, har i flera år bott i Nynäshamn tillsammans med sin familj. Där har han på olika sätt varit starkt engagerad inom skididrotten söder om Stockholm. Han har också haft ansvarsfyllda uppgifter i samband med Slottssprinten i Stockholm. För två år sedan flyttade familjen till Falun och Tobias började studera på högskolans idrottstränarprogram med prestationsinriktning.
– Jag ser arbetet inom Svenska Skidspelen och det stundande VM som en bra merit som kan kombineras med mina studier. Det kommer att ge mig möjlighet att skapa ett nätverk inom skidsporten och samtidigt få internationella kontakter som kan vara nyttigt att ha efter studierna, säger Tobias, som också är sportchef i Falun-Borlänge Skidklubb.

När det blev klart att Tobias blir banchef under världscupen och VM-tävlingarna jublade brorsan Emil. Tala om att få en bra kontakt med den som är ansvarig för VM-banorna!
– Ända sedan vi kom till Falun har Emil hoppats på att jag skulle få den här formen av uppdrag. Självfallet kommer jag att ha en nära dialog med aktiva. Deras åsikter om banornas utformning kommer att betyda mycket, berättar Tobias.

Själva bansträckningarna är redan klara. Det som Tobias nu pratar om är detaljer som att kurvorna är optimala och att det blir sportslig rättvisa. När det sedan blir tävlingsdags har Tobias det yttersta ansvaret för prepareringen av banorna.
– Tillsammans med Lugnets personal och Skidspelens bangäng kommer jag att testa banorna regelbundet för att skapa så rättvisa förhållanden som möjligt, säger Tobias.

Utnämningen av Tobias Jönsson som banchef är en av flera poster inom tävlingsorganisationen som nu blivit tillsatt inför världscupavslutningen och VM 2015. Tidigare banchefen Janne Westberg kommer att ansvara för ett nytt stort område där de aktiva förbereder sig inför tävlingarna, som vallnings- och glidtestområdet. Per Lindberg blir stadionchef. Tomas Lindström blir ansvarig för resultat och intern tävlingsinformation. Tomas Jons är tävlingsledare för längd.

Inom organisationen för backhoppning kommer tävlingsledaren Anders Lind och Jan Halvardsson att arbeta tillsammans med Peter Lind, Tomas Nordgren och Anna Eklund, som alla får ansvarsfyllda funktioner. Back och nordisk kombination organisationen kommer att växa gemensamt den närmaste tiden, ansvariga tävlingsledare för nordisk kombination är Per Busk och Patrik Kåla.
– Alla som arbetar med världscupen och VM är lika viktiga – oavsett funktion. Detta är en kedja där alla länkar ska vara lika starka, säger Anki Kjellberg, som leder sportarbetet inför världscupavslutningen i mars och är sportchef under VM tillsammans med Tommy Höglund.

Fakta/Världscupfinalen
Här är programmet för världscupfinalen i Stockholm och i Falun
Onsdag 20/3, etapp 1: Royal Palace Sprint, Stockholm. (D+H).
Fredag 22/3, etapp 2: “Queen of Mördarbacken” (D), “King of Mördarbacken” (H).
Lördag 23/3, etapp 3: Masstart 15 km C (H). Masstart 10 km C (D)
Söndag 24/3 etapp 4: Jaktstart 15 km F (H). Jaktstart 10 km F (D).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Text och foto är för fri publicering.
Frågor om detta ämne kan besvaras av:
Tobias Jönsson, banchef: 0760-429 029
Anki Kjellberg, sportchef: 070-638 76 23.

Arkiv