FALUN 20110319   Lugnet Riksskidstadion  med hoppbackar
FOTO: ULF PALM

Nya utförsbacken i Falun utvecklar längdskidsporten

 

– Falun har möjlighet att skapa en ny dimension för längdskidåkningen, säger Tomas Jons, tävlingsledare för kommande världscupavslutning i Falun och skid-VM 2015.

Det handlar om den 670 meter långa utförsbacke som nu byggs från hoppbackarna ner till stadion och ligger parallellt med Mördarbacken.

Just Mördarbacken i Falun är ett begrepp inom den internationella skidcirkusen. Nu presenterar alltså Falun en utförsbacke som kan bli en nästan lika stor ”snackis” bland skideliten.

Den är inte snabbast i världscupen, men backen uppges vara den tekniskt svåraste utförsbacken att bemästra i hög fart. Tomas Jons säger att det kan skilja upp tio sekunder mellan två åkare på de 670 meterna utför. Det är väldigt mycket.

– Därför kan Falun, genom denna utförsbacke, föra in längdskidåkningen i en ny dimension. Från och med nu måste åkarna träna teknik i utförsåkningarna på ett helt annat sätt än tidigare. Vi förmodar nämligen att det blir fler världscuparrangörer runt om i världen som kommer att försöka skapa utförsbackar som liknar backen i Falun.

Karl-Heinz Lickert, som varit internationella skidförbundets representant i skapandet av de nya banorna, gav Falun en stor eloge för det nya bansystemet och i synnerhet den nya utförsbacken.
Tomas Jons menar att detta också blir en höjdare för publiken:

– Normalt brukar de tekniskt svåraste utförsbackarna ligga längst bort i spårsystemet, men här finns backen mitt framför stadionpubliken. Nu kommer alltså åskådarna att kunna följa live när åkarna både bestiger den tunga Mördarbacken och beger sig utför den nya backen som ligger bredvid Mördarbacken.

* Vad säger de aktiva?
– Vi har fått positiv respons av flera svenska landslagsåkare som sett skissen på backen. Men det finns också de som är mer avvaktande. Jag misstänker att det kan bero på att de inser att de nu måste förbättra tekniken i utförsbackarna. Samtidigt är det viktigt att vi som arrangörer bygger backen med exakt rätt dosering i kurvorna så att förutsättningarna blir rättvisa, säger Tomas Jons.
Mördarbacken och den nya utförsbacken finns i den kanske mest intressanta publikdelen av det nya bansystem som byggs inför VM 2015. Redan till SM-veckan i januari och världscupavslutningen i mars kommer 80 procent av systemet, inklusive Mördarbacken och utförsbacken, att vara färdigt.

Det är ett kompakt bansystem där kärnan är två olika 2,5 kilometersslingor. Arbetet har skett i nära samarbete med arrangörerna i Falun, Internationella skidförbundet och Sveriges television.
– Genom att SVT, som representerades av Johan Bernhagen, funnits med under hela processen skapas förutsättningar för en bra tv-produktion från tävlingarna, säger Tomas Jons som ändå är lite nervös inför vinterns premiär av det nya bansystemet:

– Jag är väldigt nöjd och är säker på att det blir bra. Men jag är inte riktigt lugn förrän jag vet att även den nya utförsbacken kommer att fungera i verkligheten. Det är pirrigt att vara med om att utveckla skidsporten på det här sättet.

Bildtexter

 

Lugnets VM-banor

En bild som visar det nya spårsystemet på Lugnet. Den röda sträckningen är Mördarbacken och den blåa sträckningen visar den nya utförsbacken. Montage: Falu Kommun/Foto: Ulf Palm.

 

 Fakta/Världscupfinalen

Här är programmet för världscupfinalen i Stockholm och i Falun

Onsdag 20/3, etapp 1: Royal Palace Sprint, Stockholm. (D+H).

Fredag 22/3, etapp 2: “Queen of Mördarbacken” (D), “King of Mördarbacken” (H).
Lördag 23/3, etapp 3:
Masstart 15 km C (H). Masstart 10 km C (D)
Söndag 24/3 etapp 4:
Jaktstart 15 km F (H). Jaktstart 10 km F (D).

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Text och foto är för fri publicering.

Frågor om detta ämne kan besvaras av:
Tomas Jons, tävlingsledare, längd: 023-820 17
Anki Kjellberg, sportchef: 070-638 76 23.

Arkiv