Barnens PRESSKONFERENS

Viktiga SM-dagar i Falun för skidlandslaget

Det blir viktiga dagar för svenska längdskidlandslaget och förbundskaptenen Lars Öberg när SM-veckan på skidor inleds på onsdag. Frågetecken ska bli utropstecken för svenska laget inför VM i Val di Fiemme den 20/2 – 3/3. Dessutom blir det första gången som åkarna får testa en större del av de nya banorna inför hemma-VM i Falun 2015. På söndag, den 27 januari presenterar Lars Öberg ett VM-lag som kommer att bestå av totalt 16 till 18 åkare – beroende på vilka besked som landslagsledningen får i samband med SM-dagarna i Falun. – Vi vill poängtera att det inte är självklart att det blir lika många herrar och damer i laget, säger Lars

Öberg. Han kommer att följa SM-tävlingarna med utgångspunkt från två intresseområden: 1) Vilka åkare får de sista platserna i laget? Här blir det upp till bevis för flera killar och tjejer som är på gränsen till VM-laget. 2) Vilka ska åka de olika VM-distanserna? Här handlar det om att lägga ett pussel för att få ut det mesta av Sveriges VM-hopp i Val di Fiemme. Åkarnas insatser i Falun får betydelse för hur det pusslet kommer att se ut. Laget offentliggörs på söndag och sedan väntar bland annat uppladdningsläger i Seiser Alm och i Davos där också ett världscuplopp avgörs den 16-17 februari. Några kommer även att köra världscup på OS-banorna i Sotji den 1-3 februari. SM-tävlingarna i Falun innebär också att åkarna för första gången får en uppfattning av de nya banorna inför VM i Falun 2015. Tävlingarna körs nämligen på en större del av de blivande VM-banorna. – Det blir bra att vi äntligen kommer till Falun och åkarna får tillfälle att testa VM-banorna. Det är viktigt att avdramatisera dem och skapa trygghet, säger Lars Öberg och fortsätter: – Min uppfattning är att åkarna har en positiv nyfikenhet på VM-banorna och kanske främst på den nya spektakulära nedförsbacken ned mot stadionområdet. Det ska bli spännande. En kul poäng i sammanhanget är att det är över tio år sedan som ett svenskt mästerskap på skidor lockar så många deltagare som denna vecka i Falun. Då handlar det både om toppen (hela landslaget är på plats) samt bredden. En kul utveckling för svensk skidsport. Detta är också det första arrangörsuppdraget där delar av den blivande VM-organisationen är inkopplat. Programmet för skid-SM i Falun: Onsdag 23 januari: Kl 11.00: Skiathlon, damer 15 km. Kl 12.30: Skiathlon, herrar 30 km. Torsdag 24 januari: Kl 12.00: Stafett, herrar 3×10 km. Kl 13.40: Stafett, damer 3×5 km. Lördag 26 januari: Kl 9.15: Sprint, kval. Kl 11.00: Sprint, final. Söndag 27 januari: Kl 10.15: Herrar, 15 km. Kl 12.45: Damer 10 km

Lars Öberg

Arkiv