Barnens PRESSKONFERENS

Skidspelen och Högskolan Dalarna i givande samarbete med flera vinnare

Svenska Skidspelen och Högskolan Dalarna samarbetar för att erbjuda en arenaproduktion av världsklass i samband med världscupavslutningen i Falun.

Vinnare är eleverna på högskolans program för Film & TV-produktion som får en unik möjlighet att praktisera sina blivande yrkeskunskaper i skarpt läge. Dessutom stärks Falun som arrangörs- och utbildningsort.

– Samarbetet har faktiskt bidragit till att flera av de elever som tidigare jobbat med Svenska Skidspelen fått attraktiva TV-jobb efter utbildningen i Falun. Därför känns det extra inspirerande när det kan ske samarbete på det här sättet, säger Johan Thorén, som är producent och ansvarig för arenaproduktionen i samband med världscupavslutningen i Falun.

Det var i samband med skid-VM 1993 som Falun slog skidvärlden med häpnad genom att erbjuda en arenaproduktion som inte tidigare förekommit på skidtävlingar. Johan Thorén, som var arkitekten bakom jobbet, blev därefter uppvaktad av arrangörer för flera stora skidevent som OS i Lillehammer, Salt Lake City, Turin och Vancouver. Han har också haft uppdrag på flera VM-tävlingar.

Men under alla dessa år är det utvecklingen av tävlingarna i Falun som engagerat honom mest. Därför var det naturligt att han för några år sedan kom på idén att samarbeta med Högskolan Dalarna.
– Där finns många kunniga och talangfulla elever som verkligen har bidragit till mycket när det gäller arenaproduktionen i Falun. Nu är det fjärde året som vi samarbetar på det här sättet, berättar Johan.

I korthet handlar det om att eleverna på programmet för Film & TV-produktion är behjälpliga inom flera områden av arenaproduktionen, till exempel inspelning av videofilmer som sedan visas på storbildskärmarna. Det handlar om allt från att göra musikvideor med de artister som kommer att medverka under skidspelshelgen till att skapa olika bildspel och jinglar. Detta arbete utförs på Högskolan Dalarnas mediehus som har bra tekniska resurser för detta.

Under själva tävlingshelgen deltar eleverna praktiskt i att genomföra liveproduktionen. De bemannar kamerorna, arbetar som bildmixer och är allmänt behjälpliga i arbetet.
– Detta är absolut ingen lek, utan ett viktigt arbete i skarpt läge. Därför ingår samarbetet med Svenska Skidspelen som en viktig del i högskolans kursplan vilket naturligtvis är roligt, säger Johan Thorén.
Även eleverna är på hugget:
– Den stora fördelen är att vi får kontakt med personer som verkligen arbetar inom branschen, säger Maria Haglund.
– Dessutom är det värdefullt att vi får möjlighet att arbeta med film- och tv-produktion i en riktig situation, tillägger Maja Persson.

Nu återstår två år till invigningen av skid-VM i Falun 2015. Johan Thorén, som bidrog till att skriva arenahistoria 1993, är beredd att till 2015 skapa en ny produktion som blir ett föredöme för framtida arrangörer.
– I dag vet jag inte om man får förtroendet att arbeta med detta 2015. Men jag har sedan lång tid lagt upp en plan och har en idé som ska kunna få lika stort genomslag som skedde 1993. Jag har en vision för hur det kan komma att se ut, men mer vill jag inte avslöja säger Johan Thorén som inte är främmande för att fortsätta anlita högskolestudenter

Johan Thorén, som ansvarar för arenaproduktionen i samband med värlscupavslutningen i Falun, omges av högskolestudenter som gör ett viktigt arbete för att publiken ska trivas. Samarbetet mellan Svenska Skidspelen och Högskolan Dalarna har bidragit till att tidigare års högskolestudenter fått attraktiva TV-jobb.

Arkiv