Barnens PRESSKONFERENS

Storpublik och norsk skidpropaganda

Storpublik, kalasväder och superspår. Lördagens masstarter på Lugnets VM-arena var härlig skidpropaganda. Och mest glänste Norge. Som vanligt.

Över 13 000 åskådare följde loppen på den nya banan som går i en trekilometersslinga, med massor av exklusiva publikplatser. Storpubliken innebär att minitouren i Falun efter två dagar i Falun lockat nästan 16 000 åskådare. Och då återstår söndagens jaktstartslopp, som har alla chanser att bli sevärda. Årets publiksiffra i Falun kommer att bli mycket fin. Är det VM-stämningen som redan börjat infinna sig?

I täten inför söndagen är det Norge och Norge. Petter Northug och Marit Björgen kan se fram mot en behaglig triumffärd i spåren kring Faluns blivande VM-arena. Northug har vunnit totalt i Falun två gånger tidigare, för Björgen kan det bli fjärde raka segern.

Lördagens masstarter avgjordes på en justerad slinga, där utförskörningen från Mördarbacken kortats av säkerhetsskäl. Till för-VM nästa vinter kommer en ny variant av bana att presenteras.

Storpubliken i det härliga vintervädret hoppades länge på Charlotte Kalla. Nu räckte loppet till femte plats, vilket betyder att Kalla går ut som fyra i jaktstarten. Norge tog alla tre pallplatser – Björgen, Johaug och Weng som spurtbesegrade Justyna Kowalczyk.

I herrloppet tog Norge två av tre pallplatser. Eldar Rönning spurtslog Maxim Vylegzjanin, Ryssland, och Martin Johnsrud Sundby. Bäst av svenskarna var Daniel Richardsson som femma.

I den totala världscupen säsongen 2012-2013 är Kowalczyk redan klar vinnare. Petter Northug har ett näst intill ointagligt försprång på Legkov och Cologna. Räkna med en ny norsk skidfest inför storpublik på söndag när årets Svenska Skidspelen sätter punkt för den internationella säsongen.

Resultat & ställningar
Damernas masstart 10 km (K)
Damernas ställning Final Tour
Damernas ställning totala världscupen

Herrarnas masstart 15 km (K)
Herrarnas ställning Final Tour
Herrarnas ställning totala världscupen13 000 spectators at sunny Lugnet ski stadium enjoyed the ladies and men Mass Starts. Today’s competitions were another triumph for the Norwegian ski teams, with two victories and impressive five podium places out of six.

With just a few kilometers left of the 10 kilometer classic race World Cup Winner Justyna Kowalczyk edged out from the rest of the group. Yet again, Marit Bjoergen showed what a fantastic skier she is, when closing the gap to Kowalczyk and claimed another win in the Final Tour. Bjoergen was followed by team-mates Therese Johaug and Heidi Weng and Justyna Kowalczyk finished in fourth place.

The men’s 15 kilometer Mass Start was won by Norweigan Eldar Roenning after spurting against Maxim Vylegzhanin (RUS) and Martin Johnsrud Sundby (NOR).

Petter Northug finished four today, and has a comfortable lead before Alexander Legkov and Dario Cologna in the Overall World Cup. Tomorrow the Final Tour continues with ladies’ and men’s pursuit, 10 km and 15 km freestyle.

Results & standings

Ladies Mass Start 10 km (C)
Ladies Final Tour standings
Ladies Overall World Cup standings

Men Mass Start 15 km (C)
Men Final Tour standings
Men Overall World Cup standings

Arkiv