Barnens PRESSKONFERENS

Calle ser Skidspelen som sin ”riktiga” comeback

Falun-Borlänge SK:s Calle Halfvarsson är tillbaka i längdlandslaget vid helgens sprinttävlingar i slovenska Planica. Men det är mest för att komma igång i hetluften och trimma upp kroppen efter förkylningar och bihålebesvär.
– Svenska Skidspelen på hemmaplan i Falun, 13-14 februari, ser jag som den riktiga comebacken. Då räknar jag med att vara i toppform och kunna konkurrera i världscupen på allvar, säger Falun-Borlänges stjärna.

Trots motigheter och missat Tour de Ski är Calle Halfvarsson som vanligt glad och offensiv i sinnet när vi når honom på en skakig telefonlinje i längdlandslagets buss. Han är på väg mot svenskhotellet i en av Ingemar Stenmarks favoritorter – Kranjska Gora.
– Jag ser positivt på framtiden. Nu har jag kunnat träna på bra ett tag och ser verkligen fram emot att få tävla i Planica där det är sprint i fri stil på lördag och sprintstafett på söndag i samma teknik.
– Det känns mycket inspirerande att äntligen få dra på sig nummerlappen, men formmässigt har jag ingen aning om var jag står i förhållande till konkurrenterna, säger Calle, som har gjort några tuffa pass på Lugnets skidstadion i Falun de sista veckorna och fått positiv respons av kroppen.
– Jag är igång, igen. Det är jätteskönt. När jag missade Tour de Ski satte jag upp nya mål. Världscupen på hemmaplan i Falun är helt klart den tävling jag ser som min riktiga comeback, då jag hoppas kunna utmana de bästa. Sedan vill jag avsluta världscupen starkt i Ski Tour Canada.
Svenska Skidspelen ger Calle Halfvarsson från Sågmyra bra vibrationer. När världscupen på hemmaplan kommer på tal uttrycker han energi, glädje och framåtanda som om det vore ett mästerskap i faggorna.
– Skidspelen är en del av min uppväxt i Dalarna. Jag var föråkare på Lugnet i flera år med Sågmyras ungdomar. Att som 11-åring få staka fram i spåren inför storpublik och se storheter som Anders Södergren, Mathias Fredriksson, Jörgen Brink och Per Elofsson värma upp inför världscuptävlingarna kändes hur stort som helst. Jag drömde om att bli lika bra som dem…

Skidspelens betydelse för Calle är stort. Tävlingarna han följde från första parkett gav honom intresset och motivationen för att satsa på en skidkarriär.
– Det var en upplevelse att se fram emot varje år. Jag blev taggad och ville bli en landslagsåkare, berättar Calle och fortsätter:
– Världscuptävlingar i Falun är en möjlighet för ungdomar att på nära håll kunna se och följa sina förebilder. Jag hoppas kunna bjuda på fin skidåkning för alla som dyker upp. Det vore kanon om det blev mycket publik, lite VM-stämning. Sånt’ gör att man får extra kraft och energi i åkningen.

Calle Halfvarsson är en utmärkt ambassadör för Falun, Svenska Skidspelen och Falun-Borlänge SK:
– Vi är en stark, hårdsatsande klubb i en miljö där skidåkning betyder mycket för många. Kanske kör vi klubbmästerskap en av tävlingsdagarna, skrattar Calle glatt och pekar på det faktum att hemmaklubben, förutom han själv, kan ha ytterligare två åkare med i landslagsdräkten. Oskar Svensson och Simon Andersson.

Svenska Skidspelen avgörs den 13-14 februari med världscuptävlingar över 5 och 10 km klassiskt på lördag och 10 och 15 km fri stil på söndag.

Arkiv