Barnens PRESSKONFERENS

Kalla längtar till Falun och Skidspelen

Tour de Ski-fyran Charlotte Kalla landade hemma i Sundsvall förra månadagen efter att ha levt ett liv i kappsäck sedan början av december och genomfört 14 världscuptävlingar. De vardagliga rutinerna och känslan av att vara utanför zonen en stund har gjort henne gott. Nu ser den svenska skiddrottningen fram mot andra halvan av längdvärldscupen.
– Jag är supertaggad och det ska bli jätteskoj med turnéer i Norge, Sverige och Finland innan det är dags för avslutningen i Kanada, säger Charlotte som längtar extra mycket till Faluns tävlingsbanor 13-14 februari.

Till helgen är Charlotte tillbaka i världscupen när hon ställer sig på startlinjen i tjeckiska Nove Mesto för att åka 10 km fri stil på lördag och stafett över 4×5 km på söndag. De knappa två veckorna hemma i Sundsvall har varit uppskattade med egen tid för reflektion.

Hur känns det efter touren?
– Det känns bra. Framförallt har det varit skönt att vara hemma igen efter att ha varit på resa sedan 3 december. Det som skvallrar om att touren satte sina spår är att jag lätt sov 10 timmar per natt de första dagarna i min egen säng och att jag säkert hade kunnat blåsa på ännu längre om jag inte ställt väckarklockan.

Charlotte berättar att det gick bra att komma igång med träningen och att hon njutit av att få vara i den vardag som det innebär när hon följer sitt träningsschema. Hon känner sig redo för nya krafttag med världseliten i Nove Mesto och allt annat spännande som väntar i andra halvan av världscupen.

Efter Nove Mesto står SM-veckan i Piteå på programmet. Därefter Drammen och Oslo innan Stockholm och Falun väntar. Den sistnämnda orten blev rena klang- och jubelföreställningen för Charlotte Kalla för ett år sedan då hon tog ett guld, ett silver och två brons i det magiska hemma-VM:et.
– Det är alltid inspirerande att få tävla hemma i Sverige och med det publikstödet som brukar vara på Lugnet. Falun är även en ort där jag har många härliga minnen från, och med framgångarna nu senast från VM på näthinnan längtar jag extra mycket till Faluns tävlingsbanor.

Vad tycker du om publiken i Falun?
– Det brukar vara en härlig stämning utefter banan och många som tar chansen att komma ut och uppleva tävlingarna på plats. Det krävs rätt mycket folk för att fylla upp publikområdet kring stadion så publiken är superviktig för att skapa stämningen!

Vad tycker du om banorna i Falun?
– Dom är fina, utslagsgivande och jag gillar de nya bansträckningarna som skapades inför VM.

Känns distanserna 5 km (K) och 10 km (F) inspirerande?
– Ja det ska bli roligt att ta sig an båda distanserna. Det är sällan vi kör 5 km i världscupen och det är en utmanande och tuff distans. Det ska även bli skoj att få köra 10 km skejtloppet som masstart på söndagen.

Vilket eller vilka är dina starkaste minnen från Falun?
– Folkfesten under VM i Falun, förväntningarna inför VM var höga och det blev verkligen ett mästerskap utöver det vanliga. Ett fint minne att tänka tillbaka på och det innefattar mer än de sportsliga framgångar vi fick uppleva där.

Är Falun ett av dina stora mål efter touren?
– Ett av målen i år är att hålla en hög lägstanivå ute på världscupstävlingarna så alla tävlingar är viktiga. De två största målen detta år har varit Tour de Ski och framåt väntar Canadian Tour.

Text: Torbjörn Nordvall
Foto: Bildbyrån

Arkiv