750_7742_2000 kopia

13 000 besökte folkkära Svenska Skidspelen

Folkligt, festligt och bra publikuppslutning både lördag och söndag. Svenska Skidspelen blev en skön påminnelse om VM-succén i Falun. 13 000 åskådare och miljoner tevetittare följde tävlingarna.
– Vi är jättenöjda med både det sportsliga, kringarrangemangen och den glada stämningen som publiken skapade med hjälp av våra underhållare, säger generalsekretaren Anki Kjellberg.

I skidspåren dominerade Norge och Ryssland, men vid sidan av var det en svensk uppvisning i hur man arrangerar ett stort event och får både barn
och vuxna att skratta, dansa, sjunga och le.

Glädjen var påtaglig. I Buboland och Snowkidz, där lekar och aktiviteter avlöste varandra, samlades hundratals barn. Trivselfaktorn gick inte att ta miste på hos besökarna som växelvis kunde heja på Charlotte Kalla, Marcus Hellner och de övriga landslagsåkarna och roa sig i det stora utbudet som arrangören serverade, inte minst barnfamiljerna.

Den bubblande skidfesten gjorde skäl för sitt namn, trots att längdlandslaget inte levererade någon pallplats och publiken inte fick anledning, att som under VM 2015, skåla i champagne och sjunga med i nationalsången ”Du gamla du fria”.

Temperaturen var hög mest hela tiden där Mats Ingels och Succékören, med Abba-repertoar, öste på inne på stadion så det dånade i högtalarna över hela Lugnet-området. Arenaproduktionen gav nerv i atmosfären med Roberto Vacchi och Sofia Domeij som proffsig speaker och intervjuare.

Helheten prisades också av FIS, Internationella Skidförbundet.
– De har gett oss betyget: Bästa vc-arrangören så här långt säsongen 2015/2016, säger Anki Kjellberg.

Den 64:e upplagan av Svenska Skidspelen lockade alltså totalt cirka 13 000 åskådare, varav 6900 biljetter såldes på lördagen och 5 400 på söndagen. Dessutom kom alla barn in gratis.
– Vi sa innan tävlingarna att vi skulle vara glada om vi fick 10 000 personer genom vändkorsen. Det målet överträffades med råge och gör att vi går stärkta ur den här Skidspelshelgen som låg en månad innan det datum vi normalt brukar köra världscupavslutning, säger Anki Kjellberg.

550 funktionärer i föreningen Svenska Skidspelen ställde upp och jobbade för att få alla pusselbitar på plats.
– Det ideella engagemanget som våra 12 arrangörsklubbar än en gång visade prov på är beundransvärt. Jag är mycket tacksam för alla insatser som bidrog till att vi kunde genomföra tävlingarna och alla kringaktiviteter på ett strålande sätt, berömmer Anki Kjellberg.

En uppskattad aktivitet var invigningen av den lilla K15-backen. Först att hoppa var ingen mindre än V-stilens grundare – legendariske Jan Boklöv som vann världscupen totalt 1990.

Medieuppbådet var relativt stort med massiv satsning från SVT:s Vinterstudio som sände direkt från Falun och rullade upp det ena inslaget efter det andra från den svenska skidmetropolen till miljontals tittare. Exponeringen av produkten längdskidåkning kan beskrivas med sex bokstäver: Toppen!

Rent sportsligt lyckades inte längdlandslaget lika bra som under VM, men förbundskaptenen Rikard Grip var ändå nöjd med publikstödet och de förutsättningar som erbjöds både i och utanför spåret.
– Jag tycker det var fina tävlingar och att Falun lyckades hålla lite VM-känsla vid liv. Ett bra arrangemang och event, igen, berömmer Rikard Grip världscuporganisationen i Svenska Skidspelen.

Text: Torbjörn Nordvall
Foto: Ingvar Åslund

Arkiv