Barnens PRESSKONFERENS

Föreningen Svenska Skidspelens Guldskida

”Guldskidan” utdelades första gången vid Svenska Skidspelens 30-årsjubileum 1979. Avsikten med skidan är att den i ett fåtal exemplar skall utdelas till:      

  1. Funktionärer som genom mångåriga insatser gjort sig förtjänt av skidan.
  2. Massmediarepresentanter, som under många år gästat Skidspelen.

2016 års mottagare av Guldskidan är:

140. Per Nilsson, Supporterklubben
141. Bert Andersson, längd
142. Ulf Malmgren, teknik/FRO
143. Anders Blomquist, SVT Sport
144. Bo Fagerlund, journalist, Dala-Demokraten

 

140. Per Nilsson, supporterklubben
Under Svenska Skidspelen 1981 – 1992 ingick Per Nilsson i Aspeboda SK:s parkeringsstyrka. Från 1993 har Per varit med i Supporterklubben som är en stödjande förening till Svenska Skidspelen. Under Skidspelen ansvarar de för souvenirförsäljningen. De har också anordnat studieresor till andra World Cup orter, främst för Skidspelens funktionärer. En av supporterklubbens viktigaste uppgift är att dela ut stipendier till lovande skidjuniorer inom de nordiska grenarna. Några av de som fått stipendium är Oskar Svensson, Calle Halvarsson, Hanna Eriksson (Brodin) och Julia Svan. Per var ordförande i Supporterklubben 1995 – 2014. Under ett antal år satt också Per med i Föreningen Svenska Skidspelens styrelse som representant för Aspeboda SK.

141. Bert Andersson, längd
Sedan 1985 fram t.o.m Skid VM 2015 har Bert Andersson varit sin plats trogen som spårvakt uppe vid DalaHus stugan. 30 år på samma ställe, det inger respekt. Bert har också rekryterat funktionärer till Svenska Skidspelen från medlemmar i Falu IK. Som den sanna skidentusiast som Bert är arbetar han också med barmarkspreparering i Stångtjärnsspåren.                                                                      Efter 30 år känner nu Bert att det är dags att göra något nytt under Skidspelen. Han kommer att vara teknik kontrollant, då gäller det bl a att vara uppmärksam på att de tävlande inte skejtar när det är klassisk åkning.

142. Ulf Malmgren, teknik/FRO
Teknik är en viktig del under Skidspelen. De ansvarar för trådsamband, radiosamband, väderrapporter. De ser också till att bl.a tidtagning, tävlingsexpedition och media får de datorer, skrivare och kopiatorer som de behöver för att kunna utföra sin uppdrag. Sedan 2005 är Ulf huvudansvarig för teknik/FRO, en uppgift som han är mycket lämpad för genom sitt lugn och sin noggrannhet. I år gör Ulf sitt 28:e år för Skidspelen. Stort ansvar under många år och mycket att ansvara för!

143. Anders Blomquist, SVT, Sport
I över 20 års tid har Anders Blomquist, SVT, funnits på plats i Falun och bevakat Svenska Skidspelen. Tillsammans med Jacob Hård har de varit ett oslagbart ”radarpar”., Jacob som kommentator och Anders som expertkommentator. Jacob Hård säger om sin kollega: Anders har ett stort och brinnande intresse för skidsporten. Han är nyfiken och vetgirig och vill ständigt utvecklas. Han är självständig och vågar stå också för obekväma åsikter. Med humor, värme och engagemang ökar han tittarnas förståelse för skidåkningen.

144. Bo Fagerlund, journalist, Dala-Demokraten
I drygt 30 år var Bo Fagerlund en viktig kugge i Dala-Demokratens bevakning av Svenska Skidspelen i Falun. Ofta på plats för att analysera tävlingarna och de individuella insatserna på plats på Lugnet. Innan Bo började som journalist var han redigerare och såg till att skidfesten fick det utrymme och de rubriker den förtjänade. Enligt kollegor var Bo en pålitlig medarbetare som alltid var noggrann. Numera är Bo Fagerlund en golfande pensionär sedan några år tillbaka.

Arkiv