Barnens PRESSKONFERENS

Grip önskar VM-stämning i repris i Falun

Det har snart gått ett år sedan tidernas skidfest invigdes på Lugnets skidstadion i Falun. VM blev en stor succé både i och utanför skidspåret.
– Jag hoppas att vi får uppleva en ny folkfest när längdlandslaget kommer till Svenska Skidspelens världscuptävlingar nästa helg, säger förbundskaptenen Rikard Grip från norska Holmenkollen där norrmännen går man ur huset för att delta i skidfesten.

Den nordiska världscupturen startade i Drammen i onsdags. En magisk stämning rådde runt Bragernes torg när hemmafavoriterna Petter Northug jr och Maiken Caspersen Falla spurtade hem segrarna i den klassiska stadssprinten.

Northug hyllade publiken, precis som Stina Nilsson:
– Det var ett härligt stöd, tack publiken!
I helgen väntas 70 000 norrmän ge sig ut i Nordmarka för att följa herrarnas 50 km på lördag och damernas 30 km på söndag. Hela Oslo vibrerar i en skön stämning.
– Holmenkollen är en upplevelse för både åkare, publik och oss ledare. Det är ett tryck och en glädje som går utanpå det mesta, säger Rikard Grip som av hela sitt hjärta önskar att Sverige kan möta upp med något likande nästa vecka.
– Publik och mycket hejarop föder energi i dem som tävlar, det blir helt enkelt bättre idrott när ljudvågorna möter åkarna i motluten. Stödet gör att det går lättare att hantera smärta och trötthet.
– Vi i längdlandslaget glömmer aldrig Falu-VM, vi ser gärna en favorit i repris på Lugnet nästa lördag och söndag. Och vi hoppas givetvis på ett jättestöd även i Stockholm när Slottsprinten avgörs på torsdag.

Rikard Grip är spänd av förväntan inför helgen och tror att flera svenska åkare kan hävda sig gott:
– Vi har 2014 års femmilsvinnare i Kollen, Daniel Richardsson. Vi har en comebackande Marcus Hellner som var femma här ifjol och vi har Martin Johansson som älskar de här tuffa banorna. Martin bor i Oslo och kan räkna med ett extra stort stöd från den generösa publiken.

I söndagens tremil står det stora hoppet till Charlotte Kalla som varit tvåa en gång i Kollen men också fyra flera gånger:
– Charlotte lär sälja sig dyrt för att nå pallen i kampen mot alla norskorna. Jag tror även att Ida Ingemarsdotter kan åka riktigt bra. Det gjorde hon i fjol på den blytunga banan, avslutar Rikard Grip som efter Oslo-äventyret hoppas på att ett av landets mest folkkära landslag får välförtjänt stöd i Stockholm och Falun på torsdag, lördag och söndag.

Arkiv