Barnens PRESSKONFERENS

Nytänkande präglar vinterns skidfest

 

Dags för nystart för Svenska Skidspelen och världscuptävlingarna i Falun!

Den signalen kommer från Jimmy Birklin, ny VD för Svenska skidspelen, när drygt tre månader återstår till vinterns arrangemang (28-29 januari):

– Vi ska på ett nytt sätt arrangera ett långsiktigt och hållbart arrangemang, som är bättre anpassat efter de aktuella förutsättningarna. Det skapar en ekonomisk grund för framtida skidspel och VM-tävlingar.

Jimmy Birklin började sitt nya jobb som skidspels-VD den 1 september och började arbeta med evenemanget på heltid den 1 oktober, knappt fyra månader innan skidfesten. Han fick en rivstart på uppdraget som präglas av ekonomiska utmaningar efter den gånga säsongens skidspel som gjorde ett sämre resultat än väntat. – Dels har det varit bråttom med att starta upp förberedelsearbetet. Dels inser jag att vi måste bli mer flexibla när det gäller att skapa ett hållbart arrangemang som berör ekonomin, personal och miljön. I framtiden är det helt avgörande att skapa samma form av inramning oavsett om det en är en vanlig världscuphelg eller en längre världscupavslutning med flera dagar, säger Jimmy Birklin.

Innebär det att vi i vinter kan förvänta oss ett en lightversion av skidspelen eftersom tävlingarna pågår under en helg?
– Inte alls, tvärtom. Vi ska skapa ett riktigt bra evenemang. Det handlar istället att tänka nytt och ifrågasätta detaljer och lösningar som till och med kan bli bättre men kosta mindre pengar. Det viktigaste är att detta ska bli en minst lika trevlig upplevelse för publiken som tidigare år.

Utmanande frågor
Detta har inneburit att Jimmy Birklin, som i somras var ansvarig för sommarens O-Ringen i Sälen, har börjat sitt nya skidspelsjobb med att ställa många frågor om upplägget av evenemanget.
– Jag erkänner att flera av frågorna kan uppfattas obekväma. Men det fina är att vi har en organisation som förstått situationen och ibland stimulerats till att tänka i nya banor. Här känns det som skidspelen upplever en spännande nystart, säger Jimmy Birklin, och erkänner att det kommer att dröja ytterligare ett år innan framtidens Svenska skidspel format sig på allvar:

– I år fokuserar vi på att skapa en bra skidfest grundat på den erfarenhet vi har kring arrangemanget. Tiden räcker inte till för annat. Det är till världscupavslutningen 2018 i Falun vi får möjlighet att verkligen utveckla arrangemanget för framtiden.

Åt samma håll
En annan viktig uppgift för Jimmy Birklin är att få medarbetare, kommunen, skidförbundet och föreningarna att jobba åt samma håll. Det kan vara en utmaning:
– Kanske det, men jag är ganska duktig på att läsa av människor och sedan få ihop viljor. Det är bra att tycka olika för det är i min värld det som utvecklar verksamheten. Det viktiga när man förändrar är att förklara varför man gör förändringen och vart den skall leda till. Motiverade medarbetare betyder mycket. Dessutom är det viktigt för mig att köra med öppna kort och aldrig prata bakom ryggen på folk. Problem som uppstår måste lösas skyndsamt.

Arkiv