Barnens PRESSKONFERENS

Norsk trippel i damernas masstart

Det blev trippelt norskt i damernas 15 kilometer. Marit Björgen vann före Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. Stina Nilsson följde upp succén från gårdagens sprint med att sluta fyra.

 

Det var högsta fart från start som gällde i årets sista lopp i Svenska Skidspelen.

Och det var inte helt oväntat ett gäng norskor som petade i högsta växeln direkt. Allra mest offensiv var Marit Björgen:

– Målet var att hålla hög fart direkt och när jag märkte att fältet sprack upp var det bara att fortsätta hålla tempot uppe, säger Marit Björgen.

Under andra halvan av de 15 kilometrarna var det en trio norskor som borrade i täten.  Björgen, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng. Och det var de två förstnämnda som var starkast och stod för farthållningen.

Och det gällde hela vägen in på upploppet; väl där Björgen snabbast och kunde hålla undan för Östberg:

– Jag trivs väldigt bra här i Falun, och jag är väldigt nöjd med mitt lopp här i dag. Detta var ett mycket positivt besked fram mot i VM i Lahtis, säger Björgen.

Även för svensk del blev det en fin dag. Stina Nilsson följde upp gårdagens seger med att komma fyra. Nilsson var 37 sekunder bakom segrande Björgen:

– Ett bra lopp från min sida. Min teknik satt väldigt bra hela vägen, och totalt sett över helgen är jag väldigt nöjd. Det kunde nästan inte gå bättre, säger Nilsson.

Charlotte Kalla avancerade stadigt genom fältet och slutade femma, minuten från segern:

– Jag är inte nöjd med inledningen av loppet. Jag var för passiv i utförskörningarna, men därefter kom jag in i loppet på ett mycket bättre sätt, säger Kalla.

Detta var det sista loppet i årets Svenska Skidspel. 6 500 fanns i publiken under dagen och totalt var det 15 500 personer som hejade fram åkarna under Skidspelshelgen.

Det betyder att Skidspelen lockade fler åskådare än under årets tävlingar än förra året.

– Det är över förväntningarna. Allt har flutit på fantastiskt bra, en härlig stämning samt svenska framgångar. Vi är supernöjda med helgen, säger Jimmy Birklin vd för Svenska Skidspelen.

Resultat masstart damer

Arkiv