Stina Nilsson

Stina och Federico snabbast i sprinten

På VM i Falun blev hon silver-Stina efter sina tre andraplatser.

I dag tog Stina Nilsson hem Svenska Skidspelens världscupsprint inför 7 010 jublande hemmafans.

– Fantastiskt kul, säger Nilsson.

 

Det blev en Skidspelsdag helt i publikens smak. Täta lopp, härlig stämning och svenska framgångar. Tolv svenska åkare tog sig vidare till finalheaten.

7 010 personer fanns på plats för att se avgörandet. Och de fick se ett historiskt Skidspel.

Stina Nilsson blev första svenska att vinna en världscuptävling i Falun, hon gjorde det efter ett extremt rafflande upplopp i finalen. Först efter målfotogranskning stod det klart att Nilsson vann med en hundradels marginal till tvåan Majken Caspersen Falla:

– Det känns så himla kul att vinna här på hemmaplan. Jag är väldigt nöjd över att det räckte hela vägen, säger Nilsson som slutade sexa i kvalet.

I kvartfinalen imponerade hon rejält, men sen höll det på att ta stopp i semifinalen.

Nilsson blev trea i sin semi och fick förlita sig på sin tid för att ta sig till final som ”lucky loser”.

Och väl där la hon upp loppet perfekt, hon var tvåa in i stadion. I backen upp mot hästskon passerade hon Falla. Sedan kom Falla närmare och närmare, och med 20 meter kvar kändes det som att norskan var förbi.

Men en väldigt lyckad målgång tog Stina till säsongens sjätte och karriärens nionde världscupseger i karriären.

– Jag tränade mycket fällningar under tiden på skidgymnasiet. Fällningar i slowmotion. Tror jag hade glädje av det nu, säger en mycket glad vinnare.

Trea blev totalledaren i världscupen Heidi Weng. Och näst bästa svenska blev Jonna Sundling som slutade sexa.

På herrsidan blev det italiensk seger. Federico Pellegrino vann efter en mycket tajt herrfinal.

– Jag tycker inte att jag haft den fart de sista 100 metrarna tidigare i vinter som jag haft under tidigare säsonger. Men i dag fick jag verkligen till spurten och jag är otroligt nöjd med dagen, säger Pellegrino som vann före den norska duon Emil Iversen och Sindre Björnestad Skar.

Falukillen Oskar Svensson tog sig till karriärens första A-final i världscupen, och slutade fyra efter mycket imponerande åkning genom hela dagen:

– Det känns riktigt skoj att jag lyckades så bra. Jag har känt mig stark hela dagen och jag hade mycket att åka med, säger Svensson som hade verkligt häng på en pallplats. Men det var väldigt tätt på upploppet och Svensson blev något hindrad där vilket kan ha kostat en plats ännu högre upp i resultatlistan.

Även Teodor Peterson tog sig till final. Han slutade sexa.

I morgon fortsätter tävlandet i Svenska Skidspelen. Herrarna åker 30 kilometer med start 11.15. Damernas 15 km klassiskt startar 14.15.

Kom och upplev stämningen och dramatiken på plats på Lugnet. Stadion öppnar klockan 9.00.

 

Resultat/results

Damer, sprint (Ladies)

Herrar, sprint (Ladies)

Arkiv