Barnens PRESSKONFERENS

75 backhoppare tävlar på Lugnet i helgen

I somras hörde Norges Skidförbund av sig till grenrådet i Svenska Skidförbundet och Holmens IF och undrade om de var intresserade av att arrangera NorgesCupen på Lugnet. NorgesCupen är den största och viktigaste nationella cupen för backhoppning i Norge.

Holmens IF tackade ja och klubben har arbetat under hösten och vintern för att göra detta möjligt. I helgen är det fem klasser som finns med på tävlingarna på Lugnet. Det är dessutom sista chansen för de norska hopparna att komma med till JVM och Nordiska juniorlandskampen. Norska skidförbundet har även klasserna öppna för svenska deltagare och det kommer att vara svenska hoppare i minst tre av klasserna.
Glädjande är bland annat att Sebastian de Wall från Sollefteå är tillbaka efter en långtidsskada.

Men varför vill Norge anordna tävlingar i Sverige?
Det norska skidförbundet har sneglat mot Lugnet av flera anledningar. En anledning är att de vet att Falun var först i världen med snö i hoppbacken och ser möjliga samarbeten, tack vare den tidiga snön, i framtiden.

Norge vill också vara världens främsta hoppnation och som ett led i den visionen vill de stötta Sverige och stärka svensk backhoppning. Därför är det inte bara tävlingar i helgen utan det erbjuds även olika utbildningar för de som arbetar med backhoppning i Sverige. Norska skidförbundets representant Ståle Villumstad, som också har jobbat i Falun i flera år berättar:

– Det här är mycket spännande både ur ett träningsperspektiv, men också eftersom det skulle kunna gå att genomföra tävlingar tidigt på vintern kommande säsonger. Vi är nyfikna på möjligheten för att senare även använda den stora hoppbacken i Falun. Vi är också intresserade av hur man jobbar i Sverige och hur organisationen har tagit sig an utmaningen och hur det utvecklas och vad vi kan ta med oss för erfarenheter tillbaka till Norge. Reseavståndet är ju dessutom rimligt för alla de norska lagen, säger Ståle Villumstad.

I samband med NorgesCupen passar Holmens IF på att arrangera JSM och SM i K90. NorgesCupen pågår i helgen, 20-21 januari, i Lugnets hoppbackar.
För tävlingsprogram och hålltider, se Norska Skidförbundet:
https://www.skiforbundet.no/hopp/nyhetsarkiv/2018/1/konica-minolta-nc-falun/

Arkiv