Foto: Ulf Palm

FIS Cup – En del av Skidspelen 15-18 mars 2018

Falun är sedan 80-talet en internationellt erkänd stad för backhoppning och i många år var Falun, tillsammans med Lahtis och Holmenkollen (Oslo) tre metropoler inom de nordiska skidgrenarna, som erbjöd längd och backhoppning under samma helg. De första backhoppningstävlingarna på Lugnet arrangerades år 1974. Senast Svenska Skidspelen stod värd för tävlingar var under Skid-VM 2015.

Nu kommer backhoppningstävlingar glädjande nog åter att arrangeras på Lugnet. Redan i januari väntar tävlingar i NorgesCupen, och parallellt med världscupfinalen i längdskidor i mars arrangeras säsongsavslutningen i FIS Cup med internationella hoppare på plats.

FIS Cup
Parallellt med världscupfinalen i längdskidor på Lugnet 15-18 mars 2018 arrangeras en internationell backhoppningstävling kallad FIS Cup. FIS Cup är den lägsta internationella cupnivån och ses som en språngbräda för blivande backhoppningsstjärnor. I och med att backhoppning återinförs i Skidspelens program, kan vi nu äntligen erbjuda en komplett helg med nordisk skidåkning i världsklass!

– Detta är en bra början i Faluns ambitioner att komma tillbaka i det internationella tävlingsprogrammet. Eftersom att det finns planer på att söka VM igen, sänder detta också tydliga signaler till FIS om att vi är på hugget, säger Jimmy Birklin, VD för Svenska Skidspelen.

Vad är FIS Cup?
FIS Cup är den första av tre internationella tävlingsnivåer: FIS Cup, Continental Cup och Världscup. Här tar många hoppare klivet in mot den internationella eliten.

FIS Cup består av åtta tävlingar under vinterhalvåret och arrangeras internationellt med en dam- respektive herrklass. Varje tävling består av två tävlingsdagar (kval och final). De 30 bästa hopparna i finalen får poäng. Poängen delas ut i en fallande skala från 30-1 och adderas sedan till en totalpoäng. Den som har flest poäng efter samtliga tävlingar under säsongen vinner cupen och avancerar till nästa nivå, Continental Cup.

Cupens deltävlingar 2018:
4-5 december, Whistler Park USA
13-14 december, Notodden NOR
13-14 januari, Zakopane POL
20-21 januari, Plancia SLO
10-11 februari, Breitenberg-Rastbüchl GER
24-25 februari, Villach AUT
9-11 mars, Sapporo FIN
17-18 mars, Falun SWE

Deltävlingen på Lugnet, Falun
Finalerna i FIS Cup kommer att arrangeras på Lugnet 17-18 mars, i samband med världscupfinalerna i längdskidor.

Tävlingshoppningen genomförs i HS 100 (den mindre av de två backarna). Tornet är 22 meter högt med en fallvinkel på 10 grader. Rekordet i HS 100 för herrar är 105 m (Primož Peterka 1996, Slovenien) och för damer 98,5 m (Sarah Hendrickson 2015, USA).

I entrébiljetten till Skidspelen ingår läktarplats till backhoppningstävlingarna. Detta gäller samtliga biljettyper.
För mer information om backhoppning: http://www.fis-ski.com/ski-jumping/

Ställning efter två omgångar:

Herrar

1Elias TollingerAUT
2Timi ZajcSLO
3Dominik MaylaenderGER

 Damer

1Daniela HarlambieGER
2Nika KriznarSLO
3Kamila KarpielPOL

Arkiv