Barnens PRESSKONFERENS

Hängivet team bakom fina förutsättningar till världscupfinalen

Arbetet med snöläggningen till årets världscupbanor på Nationalarenan Lugnet startade i mitten av oktober, och idag är arenan så gott som färdigställd.

Att framställningen av snö varit så lyckad beror till stor del på de fina väderförhållanden som erbjudits de senaste månaderna. Men kanske är det främst tack vare den hängivna anläggningspersonal som har gjort att visionen om en världscuparena i absoluta världsklass ligger inom räckhåll.

Härlig utsikt över Nationalarenan Lugnet och bromsplanen till hoppbackarna.

Om lite drygt två månader stundar årets världscupfinaler i längdskidor och FIS Cup i backhoppning på Lugnet i Falun. För att sådana stora, internationella arrangemang ska kunna genomföras krävs resurser och kompetens därtill.

Intill Lugnets vallabodar möter vi upp spårläggaren Andreas Käll som tillsammans med sitt team sedan i oktober har arbetat med preparering av arenan. Andreas, som arbetat med tävlingsarenan sedan VM 2015 och även varit navet i framställningen av Lugnets attraktiva MTB-spår, menar att prognosen inför Skidspelen ser god ut.

” – I år har vi haft väldigt fina förhållanden att arbeta i, mycket bättre än i fjol. Det har varit tillräckligt kallt för att natursnön ska ligga kvar och vi har kunnat producera snö från snökanoner nästan dagligen de senaste veckorna. Det har gjort att vi ligger i god fas nu inför Skidspelen. Om vädret håller i sig har vi en riktigt fin tävlingsarena att vänta oss!”

En vanlig arbetsdag för Andreas startar kl. 03.30, då han schaktar ut den snö som sedan ska prepareras till skidspår. Det innebär ett ensamt arbete i mörk terräng, men Andreas ser det från den ljusa sidan.

” – Man kan vara lite trött ibland. Men jag är en morgonmänniska och under morgontimmarna hinner jag med mycket när jag är här ute ensam. Dagtid är det otroligt vackert, särskilt nu med all den snö som ligger.”

Vy från Andreas pistmaskin. Här sammanfogas röd och blå slinga med Mördarbacken till vänster.

Arbetstempot är märkbart högt och Nationalarenan Lugnet har snabbt iklätt sig skepnaden av en riktig världscupsanläggning. Snöproduktionen från snökanonerna hålls igång så fort att vädret tillåter, vilket har gjort att både röd och blå tävlingsslinga snart är färdigställda. Nästa fas i anläggningsarbetet är att preparera delar av elljusspåret och även att framställa snö som ska förvaras till nästa år.

I dagsläget är de tre man som arbetar heltid med snöläggningen och de går i skift för att hålla prepareringen igång dygnet runt. Trots långa och intensiva dagar är arbetsinställningen på topp bland samtliga.

” – Lugnet är en fantastisk arbetsplats! Arbetsmiljön är otroligt vacker och man känner att man får vara med och bidra till en viktig sak. Sedan är det överraskande många skidåkare som brukar sticka in huvudet och ge oss stort beröm för vad vi gör. Det lyfts man otroligt mycket av!” säger Daniel Nyström, spårläggare på Lugnet.

Teamet som arbetar med spårläggningen på Lugnet.
Från vänster: Andreas Käll, Roger Wikblom och Daniel Nyström

Nytt inför årets tävlingar under Skidspelen är arrangerandet av FIS Cup i backhoppning, vilket innebär att bromsplanen och underbackarna kommer att vara preparerade för tävlingar.

Inför världscupfinalerna i längdskidor har tävlingsslingorna utökats från 2,5 km till 3,75 km. I och med att spåren förlängs kommer åkarna i år att klättra uppför den stora Mördarbacken och sedan nå Dalastugan innan de vänder tillbaka in mot stadion-området. Dalastugan, liksom Mördarbacken och sprintbackarna intill arenan, är tre mycket publikvänliga platser utöver den fantastiska inramningen vid publikplats inne på stadion.

Andreas vill varmt tipsa om att det råder fantastiskt fina förhållanden för skidåkning på Lugnet just nu. Både elljusspåren och spåren inne på arenan prepareras dagligen. Om allt går som planerat är röd och blå slinga (3.75 km) klara i början på nästa vecka. För spårkartor, klicka här!

Spårkort går att köpa via lugnets hemsida eller i receptionen på Lugnets Sporthall.

Arkiv