Barnens PRESSKONFERENS

Vi är Svenska Skidspelen: Marit Stub-Nybelius

Lugnets hoppbackar invigdes år 1973 och har sedan dess varit ett stående inslag i Skidspelens tävlingar genom åren, fram till senare år. Backhoppning i Sverige är en idrott som hamnat i skymundan av våra starka, svenska framgångar i längdskidor. Senast Falun stod värd för backhoppningstävlingar var under VM i Falun 2015 och i år är det återigen dags att arrangera internationella tävlingar under Skidspelen.

En som arbetat hårt för att bibehålla Falun som en destination för internationell backhoppning är Marit Stub-Nybelius. Marit är idag sektionschef för Backhoppning i Svenska Skidspelens organisation. Som sektionschef för backhoppning innebär ett ansvar att koordinera kontakter mellan tävlingsorganisationen och andra samarbetsorgan, t.ex det internationella skidförbundet FIS. Marit har utöver detta hand om de externa relationerna knutna till backhoppning.

Marit började sitt arbete med Svenska Skidspelen i slutet av 80-talet. Sedan 1995 arbetar hon på tv-sportkanalen Eurosport som kommentator för backhoppning och Nordisk kombination. Hennes roll i organisationen har skiftat och hon har bl.a varit värdinna för tävlingarna, internationell speaker och även tagit hand om internationella presskonferenser för backhoppning och Nordisk kombination.
Under Skidspelen föregående år ansvarade Marit för backhoppningen, då prova-på-aktivieter arrangerades och träningsläger genomfördes. Hoppklubbar från Fagersta, Sollentuna och Örnsköldsvik var då här och hoppade. I år har Marit varit en bidragande del i arbetet med Svenska Skidspelens nya koncept – Nordic Snow Premiere – där totalt sju nationers landslag och klubbar genomförde träningsläger på Lugnet i Falun.
För att läsa mer om vinterns succé, läs här:
https://skidspelen.se/sv/2017/12/backsucce-falun-nordic-snow-premiere-2-600-hopp-pa-forsasongen/


fyra frågor till Marit:

Vad är det som motiverar dig till att få arbeta för Svenska Skidspelen?
Skididrotten, engagemanget hos alla inom organisationen, glädjen som fyller Lugnet och arrangemanget i sig.

Vilka faktorer anser du att det är som gör Svenska Skidspelen till ett unikt arrangemang?
Traditionen, en väloljad och kunnig organisation, och att organisationen arbetar med att utvecklas hela tiden. Att backhoppningen är tillbaka på programmet är otroligt viktigt för att det ska vara unikt. Så som det är känt för att ha varit. Nu har vi äntligen lyckats återskapa Skidspelens signum – en helg för nordisk skidåkning i världsklass!

Hur ser dina förväntningar ut inför årets världscupfinal som ska avgöras här i Falun?
Framförallt ser jag fram emot att backhoppningen är tillbaka i tävlingsprogrammet för Skidspelen. Jag kommer att vara i backen under samtliga dagar och jobba, men jag hoppas på att Kalla och Halfvarsson får fina framgångar på ”hemmaplan” här på Lugnet.

Vilka tippar du (dam- och herrsidan) blir årets världscupvinnare?
Med tanke på Tour de Ski tror jag det blir Weng och Cologna.

För den som är intresserad av att se backhoppning innan Skidspelen i mars, arrangeras NorgesCupen på Lugnet i Falun i helgen (21-22 januari). Tävlingen har svenskt deltagande, där SM-medaljer ska delas ut i samband med tävlingarna. Tävlingarna startar på lördag kl. 11.30. Provomgång sker från kl. 10.30.

Arkiv