gold_bg

Här är årets mottagare av Guldskidan

”Guldskidan” delas ut av Föreningen Svenska Skidspelen. Den utdelades första gången vid Svenska Skidspelens 30-årsjubileum 1979. Avsikten med skidan är att den i ett fåtal exemplar skall utdelas till:

 • – Funktionärer som genom mångåriga insatser gjort sig förtjänt av skidan.
 • – Massmediarepresentanter, som under många år gästat Skidspelen.

Listan över samtliga mottagare av Guldskidan sedan 1979 finner du här.

2018 års mottagare av Guldskidan är:  

 1. 150. Per-Olof Lidén, Race Office/Tävlingsexpedition
 2. 151. Tomas Lindström, Tidtagningen
 3. 152. Anna Zetterström, Transport
 4. 153. Miakel Forslund, Foto Dalmas
 5. 154. Gunilla Wikström, SVT Dalarna

 

 1. Per-Olof Lidén, Race Office/Tävlingsexpedition

Per-Olof Lidén började som ansvarig för Bjursås spårvakter under För VM -93 och Skid VM-94. Ett fantastiskt minne från Skid VM är när han som spårvakt står långt ut i skogen och hör hejaropen på Molle ”rulla” fram längs spåret då han vinner 5-milen.

1999 började Per-Olof på Race Office och från 2000 till 2017 har han varit ansvarig där. Race Office är tävlingarnas Hjärta för Skidspelen.  Det är dit alla nationer kommer för att hämta sina nummerlappar, få starttider, resultat och lite allmän information. Race Office servar också FIS, Internationella Skidförbundet, för själva tävlingarna.  Per-Olof tycker att det är trevligt att träffa alla tävlande och ledare ”bakom kulisserna”, däribland en som genom åren satt sin prägel på sporten är den ”berömde” ryske ledaren Jurij Tjarkovskij. Han lämnar ingen oberörd.

Per-Olof är utåtriktad och bemöter ledare och tävlande med en positiv attityd. Per-Olof Lidén tillhör Bjursås IK.

 1. Tomas Lindström, Tidtagningen, Svenska Skidspelen

Trots sin ”ungdom” tillhör Tomas Lindström de verkliga veteranerna i Skidspelen. Redan som 14-15 åring började han som ordonans på tidtagningen där han fick springa med listor och hämta mackor. Tomas far, Hans Lindström, basade för tidtagningen från 1976 och det föll sig naturligt att Tomas skulle gå i samma fotspår.  1985 – 1986 ingick Tomas i en datagrupp på backhoppningen. Efter Högskolestudier och utlandsjobb var han, lagom till VM 1993, tillbaka till tidtagningen på längdstadion. Det högtidligaste ögonblicket som tidtagare var när han fick knappa in startnummer 66 på målklockan när Torgny Mogren gick i mål på 5-milen.

Efter 20 år som tidtagningschef valde Hans Lindström att kliva åt sidan och Tomas tog över efter sin far tillsammans med Mats Edbäck. Under tävlingarna var det Tomas som styrde i tidtagningsrummet. Sedan 2000 är Tomas huvudansvarig. Genom åren har han samarbetat först med tidtagningsföretaget Hego och nu med det tyska företaget ST-Sportservice/Swiss Timing.

Det jobb som tidtagningsexpert som Tomas gör, är det få som klarar av. Man måste vara mycket datakunnig, tekniskt kunnig och stresstålig. Kommer inte resultaten tillräckligt snabbt så kan vi vara säkra på att TV och media hör av sig.

 1. Anna Zetterström, Transport, Svenska Skidspelen

Sin karriär som skidspelsfunktionär startade Anna Zetterström 1999. Hon började arbeta som Informationsattaché  på Scandic Hotell där Attachécentralen då  höll till. Hennes allra första uppdrag blev att tillsammans med Pirjo Gustafsson hämta åkare från Lahtis till Falun. Mellan åren 2003 – 2006 var Anna ansvarig för Attaché. 2003 – 2004 arbetade Anna som kanslist på Skidspelskansliet. Mellan åren 2006 -20016 bodde Anna i Stockholm. Under den tiden arbetade Anna med Slottsprinten där hon samordnade boende, transport och attaché, samtidigt hjälpte hon till med Skidspelen. 2012 började Anna på Transport där hon basade tillsammans med Sonny Friberg, men fortsatte också att jobba med Slottssprinten. Anna har flyttat tillbaka till Falun och är nu huvudansvarig för Transport.

Anna Zetterström tillhör Holmens IF, där hon under några år också var sekreterare.

 1. Mikael Forslund, Foto Dalmas

Mikael Forslunds första publicerade skidbild var en åkbild på Magne Myrmo när han vinner 15 km-loppet vid VM i Falun 1974. Falu-Kuriren publicerade bilden. Mikael var då 13 år gammal, eller ung kanske man kan säga. Han blev knuten till Foto Dalmas i Falun 1972 och anställd 1978. Foto Dalmas ägdes av Mikaels far, pressfotograf Leif Forslund, som även han fått Guldskidan: nr 72, år 1994. Från 1996 och fram till 2002 fick Mikael fast anställning på Falu-Kuriren.  Numera frilansar han för Dala-Demokraten bland andra.

I 45 års tid har Mikael med sina kameror bevakat Svenska Skidspelen och förstås även Skid- VM 1993 och 2015! Respekt!
Mikael är en mycket skicklig fotograf och många av hans bilder har rönt stor uppmärksamhet.

 1. Gunilla Wikström, SVT Dalarna

En stor del av Gunilla Wikströms liv har varit skidor och är fortfarande skidor även om det numera är mer som en livsnjutning. Gunilla har tävlat i längdåkning och senare också i skidskytte. Hon är utbildad idrottslärare, men hennes nyfikenhet lockade över henne till journalistyrket. Gunilla började sin journalistiska bana genom att ”hoppa in” på radio- på den lokala radiosporten i Falun. Samtidigt började hon jobba som expertkommentator i skidskytte. Sen har det rullat på…

För 15 år sedan fick Gunilla jobb på SVT Dalarna som nyhets och sportreporter. Under alla år har hon i någon form bevakat Svenska Skidspelen, som hon tycker är ett underbart evenemang!  Gunilla Wikström är en kunnig reporter och har en positiv utstrålning som går rakt genom TV-rutan.

Arkiv