9A6A0595

Vi gratulerar!

I dagens världscup- och backhoppningstävlingar på Lugnet i Falun fick vi se en mäktig publik sluta upp och föra fram våra tävlande till fina prestationer. Dagens publiksiffra landade på hela 9688 st, vilket innebär att vi under de två första tävlingsdagarna har haft närmare 15 000 st besökare hos oss! Fantastiskt!

I damernas masstart på 10 km drogs fältet tidigt ut men fick en spännande upplösning, då Krista Pärmäkoski (FIN) lyckades staka sig förbi Marit Björgen (NOR) inne på upploppet. Trea bakom duon kom Ingvild Flugstad Östberg (NOR) och på en fjärdeplats placerade sig Ebba Andersson från Sollefteå som bästa svenska:

– Det känns jättekul med fjärdeplatsen. Jag hade bra skidor och publiken gav ett fantastiskt stöd. Det var så att man lyftes i uppförsbackarna, som att någon puttar på utför, sa Ebba Andersson efter loppet.

På herrsidan såg det länge ut att bli svenskt i toppen, med både Daniel Rickardsson och Calle Halfvarsson som testade fältet. Efter tre varv var det Calle Halfvarsson som gled först in på stadion och togs emot av rungande jubel från publiken på ”Hyllan”.

Calle orkade inte stå emot ryske Alexander Bolshunov, som stakade om Calle på upploppet, och segern var given. En nöjd, och nybliven, 29-åring fick ändå hyllningar värda att minnas då samtliga 9688 åskådare på plats stämde in i ett ”Ja må du leva” för Sågmyra-sonen.

Anna Haag och Emil Jönsson meddelade efter dagens tävlingar att årets världscuphelg blir deras sista i karriären. Både Anna och Emil har betytt mycket för den svenska längdskidsporten genom åren och har tillfört en positiv och härlig energi både i och utanför spåren. För Svenska Skidspelen känns det mycket hedersamt att paret väljer att åka sina sista lopp här på Lugnet i Falun, och för Anna är det viktigt att få sätta på sig den vita landslagsdräkten en sista gång när hon och de övriga damerna ska tävla i söndagens jaktstart:

-Det känns mäktigt att få avsluta karriären nu, här i Falun, där jag har tävlat i så många år, ända sedan jag var barn då jag var med i Barnens Skidspel. Det känns stort.

Anna och Emil menar att kärleken till sporten och längdåkning kommer alltid att finnas kvar:

-Det känns speciellt, men shit vad kul vi har haft och tack ALLA!

Vi instämmer med Emil och Anna, och riktar ett stort varmt tack till all den fantastiska publik som kom och lyfte både åkarna och medbesökarna till en riktig skidfest utmed spåren. Och inte bara i spåren blev det skidfest – eftermiddagens After Ski var något utöver vad vi på Svenska Skidspelen kan minnas att vi sett! Flera hundra personer fyllde den nya Skidspelsrestaurangen och dansade i fullt ös framför scenen när Partypoolarna bjöd på en riktig show.

Nu återstår morgondagens avslutande jaktstarter, där kamper om totalsegrar i dam- och herrklassen fortfarande är vid liv. Johannes Höstflot Kläbo ser på förhand ut att bli den totala vinnaren av världscupen före Dario Cologna, då det skiljer 249 poäng mellan de två. Det betyder att Dario måste vinna i jaktstarten och Johannes bli helt utan poäng.

På damsidan ser det desto mer öppet ut om vem som vinner efter morgondagens lopp. Heidi Weng leder just nu med 107 poäng före Ingvild Flugstad Östberg, och hyfsat tätt bakom norskorna ligger Jessica Diggins som har 213 poäng upp till ledning. Detta gör att vi går in i en mycket spännande, sista världscupdag när jaktstarten över 10 km väntar.

Kom upp och avsluta denna världscupsäsong med oss på Lugnet! Nu kör vi!


Dagsprogram | Söndag

09.00 Nationalarenan Lugnet öppnar.
09.00 Öppen föreläsning med sportjournalisten Stellan Kvärre
10.00 Buboland och Snowkidsområdet med Barnens Vasalopp och barnaktiviteter
10.00 FIS Cup Backe Tävlingsomgång 1, damer
11.00 FIS Cup Backe Tävlingsomgång 1, herrar
11.30 Längdskidor Start, jaktstart (F) damer 10 km
12.00 FIS Cup Backe Final Backhoppning, damer
12.10–12.35 Prisutdelning damer
12.40 Stjärna på skidor
12.45 Final Backhoppning, herrar
13.15 Prisutdelning Stjärna på skidor
14.00–16.00 VM-muséet och Bergbanan öppen*
14.15 Längdskidor Start, jaktstart (F) herrar 15 km
15.05–15.30 Prisutdelning herrar

Arkiv