SCO_5538

Första världscupdagen gav svensk segersötma!

Vi förstod att dagen skulle bjuda på något alldeles extra när skidglad publik strömmade till Lugnet redan tidigt under lördagsmorgonen.
Totalt hade vi hela 11 750 st besökare på plats som fick ta del av en folkfest i absoluta världsklass!

Annika Zell, landslagstränare för våra svenska damer, beskrev atmosfären på tävlingsarenan som en magisk uppslutning redan under prologerna. Svenska flaggor viftade tätt längs spåren, tävlingsåkarna gav sina hängivna fans många härliga dueller i spåret – och stämningen i det vi vill kalla för publikhav gav en helt fantastisk inramning till dagens sprinttävlingar i fristil. I takt med att finalerna kom allt närmre tog solen sig fram och bjöd upp till en riktigt vårvinterdag.

Att stämningen på plats gick att ta på instämdes av flera internationella åkare, som hyllade just det stora engagemanget från publiken. Det är en kommentar som är ofta återkommande hos åkare under Svenska Skidspelens tävlingsdagar. Lugnet Arena är en plats där man som publik med lätthet kan ta sig mellan flera olika tävlingsområden och följa åkare på nära håll från start till mål. Under dagens sprinttävlingar hade mycket publik samlat sig längs sprintbackarna och uppe på ”Hyllan” inne i stadionområdet.

Två svenska pallplatser på ”hemmaplan”
Som vi på förhand hintat om blev det en tuff strid i toppen och i kampen om de viktiga världscuppoängen. Idag vann Stina Nilsson, IFK Mora, över Maiken Caspersen Falla från Norge och drygade ut sin totalledning i sprintcupen med 33 poäng. Tätt bakom tog Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, en välförtjänt tredjeplats och satte Dalarna ordentligt på kartan. Både Maja och Stina hade en varsin gedigen fanclub på plats som hördes långväga utmed tävlingsspåret. På herrsidan blev det trippelt norskt, där storfavoriten Johannes Höstflot Kläbo tog hem segern före Sindre Björnestad Skar och Emil Iversen.

I finaltävlingarna bjöds det på spännande och utslagsgivande tävlingsheat och publiken sken ikapp med vårsolen. Såhär summerar Jimmy Birklin, VD för Svenska Skidspelen, den första tävlingdagen:
– Vi är stolta över att återigen få stå som värd för världscuptävlingar här i Falun. Tillsammans med FIS och tävlingsjuryn har vi gjort vårt yttersta för att arrangera bra tävlingar utifrån vädrets förutsättningar. Vi har verkligen sett fram emot att få upprepa förra årets folkfest, och det känns helt fantastiskt att bara idag haft närmare 12 000 st besökare som hejat fram våra åkare här på Lugnet!

En stor bidragande faktor till denna lyckade tävlingsdag är de ideella insatserna gjorda av Skidspelens totalt 650 funktionärer och volontärer. Totalt arbetar 12 st skidklubbar från Falun och Borlänge kommun och ansvarar för olika insatser både inne på tävlingsarenan och utanför grindarna. Världscupsarrangemanget är en viktig inkomst till klubbarnas barn- och ungdomsverksamhet för att nya generationer längdskidåkare ska fostras – och kanske en dag få stå på startlinjen i något av våra tävlingslopp!

Nu blickar vi framåt mot en spännande söndag som kommer att bjuda oss på nya, spännande tävlingar när bl.a Ebba Andersson går in i tävlingshelgen i 10 kilometer fristil. Så ta på dig varma kläder och packa ner kaffetermosen, och gör dig redo för en nya dag längs tävlingsspåret.

Arenan öppnar klockan 09.00 och damernas 10 km fristil startar kl. 11.30 följt av herrarnas 15 km fristil kl. 14.30. Vi ses imorgon!

Arkiv