”Guldskidan” utdelades första gången vid Svenska Skidspelens 30-årsjubileum 1979. Avsikten med skidan är att den i ett fåtal exemplar skall utdelas till:
1. Funktionärer som genom mångåriga insatser gjort sig förtjänt av skidan
2. Massmediarepresentanter, som under många år gästat Skidspelen
Listan över samtliga mottagare av Guldskidan sedan 1979 finner du här.
2024 ÅRS MOTTAGARE AV GULDSKIDAN ÄR:
177. Owe Sandström, Bubos skapare
178. Magdalena Staffas, ceremoni
179. Tord Halvarson, TV-support
180. Nisse Schmidt, fotograf, Siljan News
181. Anders Yttergård, TV-producent, NCP
177. OWE SANDSTRÖM, BUBOS SKAPARE
Vilken fullträff den utrotningshotade berguven Bubo Bubo blev som maskot för Skid-VM 1993. Han levde vidare till Skid-VM 2015 och fick då sällskap av sin fästmö Bubolina. Bubo har genom åren blivit livligare, han dansar, gör high-five och leker med barnen. En mycket uppskattad maskot som också är till glädje för Svenska Skidspelen varje år.
Bubos skapare är Owe Sandström. En oerhört kreativ person. Listan på vad han gjort och gör är väldigt lång. Owe är en känd show- och kläddesigner, han har designat ABBAs samtliga scenkläder till alla ABBAs världsturnéer och även de flesta andra kända artisters scenkläder. Han var idéskapare och klädskapare för invigningsnumren och showinslagen för Stockholm International Horse Show i Globen i 31 år. 2015 var han värd för radioprogrammet Sommar.
Förutom den skapande och kreativa delen har Owe varit lärare. Han är zoolog och har undervisat i 43 år på Naturbruksprogrammet på Spånga Gymnasium med specialisering på tropiska djur. Där byggde han upp en av Sveriges största gymnasieinstitutioner med levande djur. Just nu är Owe aktuell på Fjärilsmuseet på Haga där han är zoolog och presenterar alla Fjärilshusets djur.
Owe Sandström är i högsta grad en värdig mottagare av Föreningen Svenska Skidspelens Guldskida.
178. MAGDALENA STAFFAS, CEREMONI
Magdalena Staffas började som Falujungfru till Skid VM -93. Falujungfruarna var med på invigningen och prisutdelningarna. Ett mycket trevligt inslag under Svenska Skidspelen och Skid-VM. Falujungfrun har sitt ursprung som en svarvad trädocka och har tillverkats sedan tidigt 1800-tal. Idag är det orienteringsföreningarna i Falun som ansvarar för den fysiska Falujungfrun och för kläderna. Magdalena tillhör Svärdsjö SOK. Uppgiften att vara Falujungfru hade Magdalena fram till 2005.
År 2006 tog Magdalena av sig Falujungfrukläderna och klev in i funktionärskläderna och började arbeta med ceremonier. Idag är hon prisceremoniansvarig vilket innebär att hon sköter samordningen med TV/FIS/Arenaproduktionen inför prisutdelningarna, ser till att priser, prischeckar, pristagare och de som ska dela ut priserna finns på plats när ceremonierna börjar. Inramningen till ceremonierna är också viktig eftersom de kablas ut till många länder. En viktig och trevlig funktionärsuppgift!
179. TORD HALVARSON, TV-SUPPORT
Att tillhöra TV-support låter lite glassigt men det krävs en del av de som arbetar med den uppgiften. Man ska var både tekniskt kunnig och känna till terrängen på Lugnet. Tord Halvarson är den som kan Lugnetterrängen. Han är medlem i OK-Kåre och genom sin orienteringskunskap är han en viktig kugge i TV-support. Men även hans yrke som jägmästare gör att han har god kunskap om naturen. Under ett Skidspel finns det ett 35-tal TV-positioner längs tävlingsbanorna där drygt hälften byggs av ideella krafter dvs ”TV-support”, medan resten byggs av företag från byggnadssektorn till marknadspris. Varje TV-kamera är värd 1 ½ – 2 miljoner så det är viktigt att det är stabila byggen.
Med ålderns rätt kommer nu Tord att minska ner på sitt engagemang. I år blir han mentor till yngre förmågor och kommer att lära dem att bygga TV-plattformar. ”Det har varit roligt att jobba med Skidspelen och jag har fått många nya trevliga kontakter, bl a visar det sig att Anders Yttergård som också får Guldskidan i år kommer från Torsby, precis som jag”, säger Tord.
180. NISSE SCHMIDT, FOTOGRAF, SILJAN NEWS
”Nisse är en urstark, glad fotograf som alltid är på språng och i full fart har han koll på hela norra Dalarna. Han är nog den stillbildsfotograf som har flest fotade Vasalopp, säkert över 40 st. Han gillar skidor och slalom är hans passion både med och utan kamera”, säger hans nära vän och kollega, Ulf Palm.
Det är nu drygt 30 år sedan som Nisse för första gången besökte Falun, det var Skid VM-93 och därefter har han i princip besökt alla Skidspel med några få undantag. Under Skid VM-2015 var han ansvarig för fotograferna. Nisse var under många år anställd på Dalarnas Tidningar/Mora Tidning som fotograf. Nu arbetar han heltid på Silja News och hjälper även Vasaloppet en del.
”Det är roligt att komma till Skidspelen och det är magiskt att få uppleva stämningen i Mördarbacken! Lugnet är en kompakt arena och det är smidigt för fotograferna att arbeta där. Hela organisationen är fantastisk, där finns en massa rutin,” säger Nisse.
181. ANDERS YTTERGÅRD, TV-PRODUCENT, NCP
År 2006 var Anders första TV-produktion i Falun och det var samma år som Petter Northug vann sin första Världscup. Anders uppgift som producent är att planera den internationella tv-produktionen och leda teamet som gör tv-produktionen som skall bevaka tävlingarna för alla tv-kanaler som har rättigheterna att visa tävlingarna i deras kanaler. Och det skall ske ur ett internationellt perspektiv utan att vara färgad att visa mer åkare från sitt eget land.
”Det är många minnen som dyker upp när man blundar och tänker efter. Många gånger möter man våren i Falun med porlande vatten på grusvägarna ovanför stora Enso-huset, det har varit härligt,” säger Anders. Han minns också med glädje alla fantastiska volontärer och deras enträgna arbete. Han tänker också på den stora utveckling av området, från arvet av VM 1993 till att som nu vara färgat av VM 2015.
”Det är alltid lika trevligt att komma till Falun, träffa gamla vänner och göra nya bekantskaper. Tillsammans gör vi allt för att få till en skidfest för både åkare och besökare. Det är en stor ära att få sälla mig till skaran av pristagare bestående av lokala eldsjälar, professionella yrkesutövare samt Hans Majestät Konungen. Det kunde jag inte ens drömma om 2006,” säger Anders.