Barnens PRESSKONFERENS

Falun, världens enda hoppbacke med snö – förbereder för 6 000 hopp innan jul

Delar av världens bästa backhoppare och nordisk combinations aktiva söker sig till Falun. Den enda orten i världen, som i dag kan erbjuda backhoppning på snö. Toppaktiva från nio landslag väljer därför Falun som träningsort. De flesta av dem tävlar också i helgen, när en deltävling i Norges cupen avgörs i Falun. Tävlingar som blir rekordbetonade på flera sätt.

Hösten har varit en mardröm för backhopparna och nordisk combinations aktiva runt om i världen. Det finns ingen hoppbacke i världen som kan erbjuda snö – utom i Faluns normalbacke. Där finns nu sparad konstsnö från fjolåret. Detta har uppmärksammats i hela backhoppningsvärlden och landslagen står på kö för att komma till Falun. Den här hösten tränar landslag från Tyskland, Österrike, Japan, Kina, Norge, Finland, Schweiz, Tjeckien och naturligtvis Sverige i Falun. Det har sammanlagt köpt över 600 hoppkort vilket innebär att de tillsammans kommer att göra cirka 6 000 hopp innan jul.

Detta innebär att helgens deltävlingar Norges cupen, som avgörs i Falun, blir tävlingar av rekordformat. Arrangörsklubben Holmens IF signalerar att det kan bli upp mot 130 backhoppare som kommer att delta i helgens tävlingar. Enligt uppgift blir detta därmed en av de största backhoppningstävlingar som arrangerats i Sverige – deltagarmässigt. Flera av deltagarna är världsstjärnor, som exempelvis Japans Akito Watabe. Han blev i fjol totalvinnare i världscupen i nordisk kombination.

– Det är överraskande och fantastiskt roligt att vi kan erbjuda dessa möjligheter i Falun. Här vill jag ge en mycket stor eloge till Falu kommun för deras arbete med anläggningen och till Holmens IF, som är arrangör för helgens tävlingar, säger Jimmy Birklin och fortsätter. Han är dessutom övertygad om att den backhoppningsboom som nu finns i Falun stärker Sveriges kandidatur till OS 2026: – Vi vet att Internationella skidförbundet verkligen uppmärksammat det som nu sker i Falun. Detta är omtalat inom internationella skidförbundet backhoppning- och nordisk kombinationskretsar och detta är stort inom den stora skidfamiljen. Nu hoppas jag att detta också bidrar till ett lyft för svensk backhoppning.

Arkiv